Pasta kanapkowa z dyni, masła orzechowego i curry
Hummus z dyni, czyli aromatyczna pasta inspirowana kuchnią arabską
Wiemy, że wywodzi się z Egiptu, bo pierwsze wzmianki o tej paście pochodzą już z XIII w. Miejsce wynalezienia prawdziwego hummusu nie jest jasne; naukowcy wymieniają Izrael, Palestynę i Syrię. Podstawowym składnikiem klasycznego hummusu jest ciecierzyca oraz pasta tahini ze zmielonych nasion sezamu. Oprócz tego znajdują się w nim oliwa, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Hummus jest popularny na całym świecie, a sposobów jego przygotowania i serwowania są tysiące. Świetnie smakuje z suszonymi pomidorami, z papryką, z pieczarkami, a nawet z burakiem. Nasz hummus z dyni również nie ma sobie równych!
Pasta kanapkowa nie tylko z dyni. Przygotuj zdrowe smarowidło do chleba
Smarowideł do chleba jest całe mnóstwo: począwszy od past jajecznych, rybnych, pasztetów, tatarów, aż po jarskie pasty, takie jak guacamole, pesto i hummus. Jeśli chcesz sprawić, aby Twoje kanapki zyskały nowego smaku, zachęcamy Cię do przygotowywania zdrowych past kanapkowych w Twoim domu. Pasty kanapkowe są zazwyczaj szybkie i łatwe w przygotowaniu; poza tym masz pełną kontrolę nad tym, co się w nich znajduje. Inaczej jest w kupnych pastach kanapkowych: w nich aż roi się od szkodliwego cukru, stabilizatorów, substancji zagęszczających i konserwantów. Ponadto skład domowej pasty kanapkowej możesz modyfikować wedle własnego smaku i uznania.
Dynia – warzywo pełne składników odżywczych. Dlaczego Twoje serce pokocha dyniowy hummus?
Okrągła i pomarańczowa. Prym wiedzie w Halloween, ale nie ma powodu, żeby się jej bać. Dynia to warzywo bogate w beta-karoten, czyli silny przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Przeciwdziała nowotworom, obniża cholesterol oraz zapobiega zawałom i udarom niedokrwiennym. Twoje serce na pewno się w niej zakocha! Dynia jest źródłem całej gamy witamin: witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K oraz sporej ilości potasu, wapnia, fosforu i magnezu. To warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy z niej przygotować zarówno desery, jak i dania wytrawne. My polecamy przygotowanie domowej pasty kanapkowej z dyni, masła orzechowego i curry!
Przepis na pastę kanapkową z dyni i masła orzechowego
Podstawą naszej pasty kanapkowej jest m.in. ciecierzyca. Do hummusu dyniowego możesz samodzielnie ugotować ciecierzycę. Namocz dzień wcześniej 200 g suchej ciecierzycy w zimnej wodzie i zostaw ją na noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny. Aby ciecierzyca była bardziej kremowa, możesz też dodać szczyptę soli oczyszczonej. Jeśli jednak chcesz szybko przygotować pastę kanapkową, użyj ciecierzycy z puszki w zalewie. W naszym przepisie pojawia się również masło orzechowe. Z powodzeniem możesz zastąpić je pastą tahini.
Składniki:
-
400 g (1 puszka) ugotowanej ciecierzycy
-
1 szklanka puree z dyni pieczonej
-
1 łyżka masła orzechowego lub pasty tahini
-
2 łyżka oliwy
-
ząbek czosnku
-
przyprawy: curry, chili, kurkuma
-
sól
-
pieprz