Pokazała, jak zrobić wielkanocną babkę z zajączkiem. Nie do wiary, jakie to proste

W niektórych przepisach magiczny składnik nie jest produktem dodanym do potrawy, ale sztuczką związaną z wyglądem. Tak jest w wypadku ciasta z motywem zająca, które widujemy czasem u innych, ale nie mamy pojęcia, że jest także w zasięgu naszych umiejętności kulinarnych.
Zając w cieście na Wielkanoc
Stół wielkanocny wymaga nie tylko określonych pozycji w menu, lecz także odpowiednich motywów wizualno-symbolicznych. Do tych ostatnich należy zając. Kościół co prawda czasem upomina, że to element pogański, a nie związany z symboliką chrześcijańską. Większość z nas zdaje się jednak tym nie przejmować.
Dlatego też zapraszamy zająca do naszego stołu całkiem chętnie. Takie ciasto, z motywem zapieczonym w środku, to jeden ze sposobów. Za wiosenny kolor zajączka odpowiada… szpinak – niecodzienne w cukiernictwie warzywo, które jest bardzo dobrym barwnikiem.

Babka wielkanocna z zającem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje babkę w podłużnej blasze, czyli w kształcie zwykłego ciasta. Dobierając odpowiednie wielkości foremki i naczynia można spróbować podobnej metody w klasycznej, okrągłej babce.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 160 g krupczatki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 200 g szpinaku
- 8 jajek
- 350 ml oleju
- 60 ml soku z cytryny
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok cytrynowy i cukier puder na lukier

Zając w babce wielkanocnej
Młody szpinak płuczemy i osuszamy. Blendujemy go na gładką masę, dolewając odrobinę oleju. Będzie przypominał nieco pesto.
W misie miksera ubijamy cztery jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolewam powoli olej i łączymy składniki. Do misy dodajemy szpinak.
Do ciasta dodajemy partiami 250 g mąki tortowej i mąkę krupczatkę, przesiane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Wylewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto szpinakowe wypiekamy do suchego patyczna (ok. 30-40 minut) w temperaturze 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z formy. Ciasto kroimy na kromki i foremką w kształcie zajączka wykrawamy zwierzątko z każdej z nich.
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy po jednym pozostałe jajka. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, mieszamy z pozostałą częścią mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Formę znów wykładamy papierem i wylewamy do niej nieco ciasta. Na nim układamy, jeden obok drugiego, nasze zielone zające. Dokładnie okładamy je ciastem ze wszystkich stron i wypiekamy znów do suchego patyczka. Ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły bezmięsny gulasz i wyjątkowy kapuśniak.






































