Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała, jak zrobić wielkanocną babkę z zajączkiem. Nie do wiary, jakie to proste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.04.2025 08:00

Pokazała, jak zrobić wielkanocną babkę z zajączkiem. Nie do wiary, jakie to proste

babka wielkanocna
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

W niektórych przepisach magiczny składnik nie jest produktem dodanym do potrawy, ale sztuczką związaną z wyglądem. Tak jest w wypadku ciasta z motywem zająca, które widujemy czasem u innych, ale nie mamy pojęcia, że jest także w zasięgu naszych umiejętności kulinarnych.

Zając w cieście na Wielkanoc

Stół wielkanocny wymaga nie tylko określonych pozycji w menu, lecz także odpowiednich motywów wizualno-symbolicznych. Do tych ostatnich należy zając. Kościół co prawda czasem upomina, że to element pogański, a nie związany z symboliką chrześcijańską. Większość z nas zdaje się jednak tym nie przejmować.

Dlatego też zapraszamy zająca do naszego stołu całkiem chętnie. Takie ciasto, z motywem zapieczonym w środku, to jeden ze sposobów. Za wiosenny kolor zajączka odpowiada… szpinak – niecodzienne w cukiernictwie warzywo, które jest bardzo dobrym barwnikiem.

zające i ciasto
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Weź pończochę i zawiń w nią jajko. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Babka wielkanocna z zającem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje babkę w podłużnej blasze, czyli w kształcie zwykłego ciasta. Dobierając odpowiednie wielkości foremki i naczynia można spróbować podobnej metody w klasycznej, okrągłej babce.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 160 g krupczatki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g szpinaku
  • 8 jajek
  • 350 ml oleju
  • 60 ml soku z cytryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok cytrynowy i cukier puder na lukier
wycinanie zajęcy
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Zając w babce wielkanocnej

Młody szpinak płuczemy i osuszamy. Blendujemy go na gładką masę, dolewając odrobinę oleju. Będzie przypominał nieco pesto.

W misie miksera ubijamy cztery jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolewam powoli olej i łączymy składniki. Do misy dodajemy szpinak.

Do ciasta dodajemy partiami 250 g mąki tortowej i mąkę krupczatkę, przesiane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Wylewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

układanie zajęcy
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Ciasto szpinakowe wypiekamy do suchego patyczna (ok. 30-40 minut) w temperaturze 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z formy. Ciasto kroimy na kromki i foremką w kształcie zajączka wykrawamy zwierzątko z każdej z nich.

W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy po jednym pozostałe jajka. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, mieszamy z pozostałą częścią mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Formę znów wykładamy papierem i wylewamy do niej nieco ciasta. Na nim układamy, jeden obok drugiego, nasze zielone zające. Dokładnie okładamy je ciastem ze wszystkich stron i wypiekamy znów do suchego patyczka. Ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypróbuj też przepisy na niezwykły bezmięsny gulasz i wyjątkowy kapuśniak.

dekorowanie ciasta
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko