Ta sałatka walczy z chorobami i poprawia odporność. Na Wielkanoc znikną dwie miski

Ta superprosta sałatka to nie tylko niebo w gębie. To także wyrazisty smak i kopniak odporności na sezon przejściowy. Dlatego świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, między spacerem z koszyczkiem, polewaniem wodą i ogrzewaniem się w rodzinnym gronie przy posiłku.
Sałatka z sosem czosnkowym
Ta sałatka wykorzystuje klasyczne zestawienie polskich smaków. Może nie to z kanonu ukształtowanego do dziesięcioleci w naszej kuchni. Raczej z nowych szlagierów – jest słodkawo, jogurtowo, i z kurczakiem.
Jednak najlepszą jej częścią jest podstawowy akcent smakowy, czyli czosnek. Świeże ząbki przeciśnięte przez praskę dają nam maksimum swojego soku. Zawiera on składniki przeciwzapalne i przeciw wszystkim drobnoustrojom – wirusom, bakteriom i grzybom. Reguluje także poziom cukru we krwi i wspomaga układ odpornościowy, a także trawienie. Wszystko to na Wielkanoc będzie w sam raz.

Sos czosnkowy i kurczak gyros
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału PrzySmaki. Autorzy serwują tam tę sałatkę jako warstwową. Dzięki temu pełni ona na stole także funkcję dekoracyjną.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- ½ papryki
- 2 duże ogórki gruntowe lub ½ szklarniowego
- ½ sałaty lodowej
- 2-4 ząbki czosnku
- Garść małych pomidorków
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 duży kubek jogurtu greckiego
- 20 ml soku z cytryny
- Biały pieprz, przyprawa gyros

Sałatka z kurczakiem na Wielkanoc
Czosnek przeciskamy przez praskę i posypujemy solą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie łączymy go z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie nacieramy przyprawą gyros i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Na maśle klarowanym smażymy go na złocisto. Odstawiamy do przestudzenia.

Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Wykładamy nią dno szklanej miski. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Paprykę kroimy w kostkę, a zimne ogórki w półplasterki. (W zależności od grubości skóry można je obierać albo nie). Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Kolejne składniki układamy warstwami, jedna na drugiej. Na koniec kładziemy przestudzonego kurczaka. Polewamy sosem czosnkowym.
Wypróbuj też przepisy na zupę chrzanową z łososiem i tradycyjny pasztet.






































