Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka walczy z chorobami i poprawia odporność. Na Wielkanoc znikną dwie miski
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 19:19

Ta sałatka walczy z chorobami i poprawia odporność. Na Wielkanoc znikną dwie miski

Sałatka czosnkowa
Fot. YouTube/PrzySmaki

Ta superprosta sałatka to nie tylko niebo w gębie. To także wyrazisty smak i kopniak odporności na sezon przejściowy. Dlatego świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, między spacerem z koszyczkiem, polewaniem wodą i ogrzewaniem się w rodzinnym gronie przy posiłku.

Sałatka z sosem czosnkowym

Ta sałatka wykorzystuje klasyczne zestawienie polskich smaków. Może nie to z kanonu ukształtowanego do dziesięcioleci w naszej kuchni. Raczej z nowych szlagierów – jest słodkawo, jogurtowo, i z kurczakiem.

Jednak najlepszą jej częścią jest podstawowy akcent smakowy, czyli czosnek. Świeże ząbki przeciśnięte przez praskę dają nam maksimum swojego soku. Zawiera on składniki przeciwzapalne i przeciw wszystkim drobnoustrojom – wirusom, bakteriom i grzybom. Reguluje także poziom cukru we krwi i wspomaga układ odpornościowy, a także trawienie. Wszystko to na Wielkanoc będzie w sam raz.

kurczak i sos
fot. Canva
Trik za 3 zł na idealnie czyste panele. Lśnią i błyszczą, efekt jest niewiarygodny

Sos czosnkowy i kurczak gyros

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału PrzySmaki. Autorzy serwują tam tę sałatkę jako warstwową. Dzięki temu pełni ona na stole także funkcję dekoracyjną.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ½ papryki
  • 2 duże ogórki gruntowe lub ½ szklarniowego
  • ½ sałaty lodowej
  • 2-4 ząbki czosnku
  • Garść małych pomidorków
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 20 ml soku z cytryny
  • Biały pieprz, przyprawa gyros
papryka i kukurydza
fot. Canva

Sałatka z kurczakiem na Wielkanoc

Czosnek przeciskamy przez praskę i posypujemy solą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie łączymy go z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie nacieramy przyprawą gyros i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Na maśle klarowanym smażymy go na złocisto. Odstawiamy do przestudzenia.

cebula i sałata
fot. Canva

Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Wykładamy nią dno szklanej miski. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Paprykę kroimy w kostkę, a zimne ogórki w półplasterki. (W zależności od grubości skóry można je obierać albo nie). Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.

Kolejne składniki układamy warstwami, jedna na drugiej. Na koniec kładziemy przestudzonego kurczaka. Polewamy sosem czosnkowym.

Wypróbuj też przepisy na zupę chrzanową z łososiem i tradycyjny pasztet.

sałatka warstwowa
fot. Canva