Smakosze.pl Przepisy Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Pyszna alternatywa dla mięsnej wersji
canva/lenushkab

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Pyszna alternatywa dla mięsnej wersji

11 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji to jarski pasztet z białej fasoli z dodatkiem pietruszki, cebuli i wielu aromatycznych ziół i przypraw. Pasztet smakuje wyśmienicie z kromkami świeżego chleba i jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Poznaj przepis na wegetariański pasztet wielkanocny siostry Anastazji.

Pasztet nie musi być mięsny, żeby miał wyśmienity smak. Warzywne pasztety są równie smaczne, niezależnie od tego, czy w formie pasty, czy pieczone. Pasztet siostry Anastazji to pasztet z białej fasoli, który oczaruje swoim smakiem nawet największych miłośników mięsa.

Fasolę namocz dzień przed gotowaniem pasztetu i zalej ją zimną wodą wraz z przygotowanym naparem z kminku i majeranku. Zioła skutecznie usuwają enzymy strączków, które są odpowiedzialne za problemy trawienne, jak wzdęcia i uczucie pełności.

Jeśli masz ochotę na pieczony pasztet z warzyw- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z cukinii, jest idealny na kanapki.

Przepis na pasztet wielkanocny siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g białej fasoli suchej

  • 2 korzenie pietruszki

  • 4 cebule

  • szczypiorek

  • 4 jajka

  • bułka tarta

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • kmin rzymski

  • kminek

  • przyprawa curry

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić pasztet wielkanocny siostry Anastazji?

Fasolę przepłucz, przełóż do miski, zalej zimną wodą. Łyżeczkę kminku i łyżeczkę majeranku wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem do połowy szkła i odstaw na kilka minut, żeby zaparzył się wywar. Wlej go fasoli, wymieszaj, odstaw na całą noc.

Następnego dnia fasolę przepłucz, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu. Cebule posiekaj drobno i zeszklij na oliwie, następne dodaj pokrojone pietruszki, oprósz kminem rzymskim, majerankiem i smaż, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć.

Podsmażone składniki przełóż do gotującej się fasoli, całość gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Gdy fasola będzie miękka, przecedź wywar przez sito, następnie warzywa zblenduj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i kminem rzymskim.

Biała fasola

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Następnie wbij jajka i wsyp trochę bułki tartej, dokładnie wymieszaj, przełóż do szklanego pojemnika i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz pasztet posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy