Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy przepis na pasztet z cukinii
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.10.2021 02:00

Łatwy przepis na pasztet z cukinii

Prosty przepis na pasztet z cukinii
canva/thepiwko

Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.

Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek.

Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.

Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.

Prosty przepis na pasztet z cukinii

Składniki na formę keksową:

  • 3 średnie cukinie

  • marchewka

  • 2 czerwone cebule

  • 200 g bułki tartej

  • 3 jajka

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżeczka ziół prowansalskich, curry i papryki słodkiej

Jak przygotować pasztet z cukinii?

Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce i odstaw na 20 minut, żeby puściła sok. Na patelnię wlej całą oliwę i podsmaż na niej cebule i czosnek. Dodaj zioła prowansalskie, curry i paprykę słodką. Odstaw. Warzywa odsącz z wody i włóż do dużej miski. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, jajka, dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną masę włóż do nasmarowanej olejem formy keksowej i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.