Łatwy przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.
Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek.
Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.
Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.
Prosty przepis na pasztet z cukinii
Składniki na formę keksową:
3 średnie cukinie
marchewka
2 czerwone cebule
200 g bułki tartej
3 jajka
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich, curry i papryki słodkiej
Jak przygotować pasztet z cukinii?
Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce i odstaw na 20 minut, żeby puściła sok. Na patelnię wlej całą oliwę i podsmaż na niej cebule i czosnek. Dodaj zioła prowansalskie, curry i paprykę słodką. Odstaw. Warzywa odsącz z wody i włóż do dużej miski. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, jajka, dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę włóż do nasmarowanej olejem formy keksowej i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego.