Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Składniki - pęczotto z kurczakiem i jarmużem
1 mała cebula,
1 pojedyncza pierś kurczaka,
500 ml bulionu drobiowego,
1/3 szklanki kaszy pęczak,
szczypta różowego lub kolorowego pieprzu,
1 por,
1/4 szklanki białego wina,
80 g jarmużu,
oliwa extra vergine,
szczypta nasion kopru włoskiego lub tymianku.
undefined
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem - przygotowanie
Opłucz pierś kurczaka i pozostaw do wyschnięcia, usuń błonki. Pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i czarnym pieprzem, skrop 1 łyżką oliwy i pozostaw.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj kaszę i smaż około 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę por. Dopraw solą, dodaj przyprawy (koper włoski i różowy pieprz) i smaż na średnim ogniu około 7 minut, aż warzywa się zeszklą.
Przesuń warzywa na połowę patelni, a następnie umieść kurczaka na pustej przestrzeni. Smaż dokładnie przez 5 minut z każdej strony. Wymieszaj z warzywami i smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
W osobnym garnku zagotuj bulion. Stopniowo wlewaj na patelnię, jednocześnie gotując potrawę przez czas około 20-25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec gotowania kasza powinna być miękka. Dodaj wtedy umyty i posiekany jarmuż, wymieszaj i zagotuj, gotuj pod przykryciem przez około 5 minut, aż jarmuż będzie miękki.