Smakosze.pl Przepisy Wigilijny pasztet z łatwego przepisu Wachowicz zrobisz za bezcen. U Gessler kosztuje 75 zł za pół kilograma
wilczon, Getty Images

Wigilijny pasztet z łatwego przepisu Wachowicz zrobisz za bezcen. U Gessler kosztuje 75 zł za pół kilograma

29 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczenie jest jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznych dań w kuchni. Po włożeniu dania do piekarnika często nie trzeba robić nic więcej, poza czekaniem. Ewa Wachowicz ma doskonały przepis na pyszny pasztet wigilijny. Podobny wyrób jest do kupienia w sklepie Gessler za 75 zł za pół kilograma.

Pieczenie tego pasztetu jest znacznie prostsze niż myślisz

Pasztet Ewy Wachowicz jest całkowicie wegetariański - w jej przepisie nie znajdziemy żadnych mięs czy podrobów. Za intensywny smak odpowiadają borowiki oraz przyprawy, które nadają daniu wyjątkowej wyrazistości. Dlatego ci, którzy nie chcą jeść mięsa, mogą ze spokojem go przyrządzić.

Pasztet Magdy Gessler zawiera w sobie mięso, lecz nie byle jakie. W sklepie Delikatesy U Fukiera można kupić pasztet z dziczyzny i grzybów, a w jego składzie znajdują się między innymi karkówka z dzika, udziec z sarny czy boczek wieprzowy . Niestety, cena 75 złotych za 500 gramów jest wyjątkowo wysoka.

Jak w takim razie przygotować wegetariańską wersję Ewy Wachowicz , jeśli zależy nam na niskiej cenie? Poniższa receptura wyjaśnia to krok po kroku.

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 220 g borowików suszonych

  • 3 bułki pszenne

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 6 jajek

  • 1 szklanka śmietany crème fraîche 40%

  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • garść posiekanego koperku

  • sól

  • pieprz

  • ½ łyżeczki tymianku

  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Zacznij od namoczenia grzybów . Następnie ugotuj je do miękkości i odcedź z wywaru. Pieczywo poszarp i wrzuć do wody po grzybach. Teraz kolej na cebulę.

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na maśle na złoty kolor. Po chwili dorzuć czosnek i pokrojone grzyby. Smaż chwile i odstaw do wystudzenia. Bułki przełóż na sito i odciśnij z wody. Dodaj je do grzybów.

Podgrzewaj całość, aż cała wilgoć wyparuje. Żółtka oddziel od białek, dodaj żółtka do masy . Wlej śmietankę, dodaj orzechy, pietruszkę i koperek. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem.

Białka ubij na sztywno i połącz z masą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej orzechami. Piecz przez około godzinę. Smacznego.

Źródło: ewawachowicz.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy