Pieczone placki ziemniaczane
Pieczone placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Są chrupiące, smaczne i nie zawierają tłuszczu.
Chyba wszyscy kochamy placki ziemniaczane. Chrupiące, z dodatkiem cukru lub śmietany – stanowią już tradycyjne danie polskiej kuchni. Placki smażone są w głębokim oleju. Możesz jednak przygotować je w piekarniku.Zachowają swój smak i chrupiącą skórkę, a będą znacznie zdrowsze, bo bez tłuszczu.
Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane
Składniki na placki ziemniaczane:– 2 kg ziemniaków,– ząbek czosnku,– cebula,– 2 jajka,– sól, pieprz,– majeranek.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj czosnek, cebulę i dodaj do ziemniaków. Następnie wlej jajka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Masę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Smacznego!
undefined