Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami
Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami
Sandacz to jedna z najbardziej cenionych ryb występujących w Europie. W dzisiejszych czasach ryba ta jest zarówno łowiona na dziko, jak i hodowana.
Sandacz ceniony jest za lekkie, białe, chude mięso z niewielką ilością ości. Ryba charakteryzuje się słodkawym, delikatnym smakiem.
Sandacza można spotkać w rzekach i jeziorach Europy Wschodniej i Azji, w dorzeczach Morza Bałtyckiego, Czarnego i Azowskiego. Czasami w poszukiwaniu czystej wody ryby mogą migrować.
Pieczony sandacz w połączeniu z talarkami z młodych ziemniaków i duszonymi porami to wspaniała i zdrowa propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny.
Duszony por z parmezanem to smaczny dodatek, który stanowi elegancki i interesujący dodatek do pieczonego sandacza. Czas przygotowania jest krótki, a składniki proste - por, tarty parmezan, masło, zioła i przyprawy.
Duszony por w trakcie gotowania mięknie i nabiera słodyczy, a do tego doskonale smakuje z parmezanem.
Przepis na pieczonego sandacza z talarkami z młodych ziemniaków i duszonymi porami
Składniki:
520 g filetów z sandacza (w dużych kawałkach)Sól i biały pieprz1 duża marchewka½ małej cukinii1 koper włoskiPęczek świeżego koperku6 łyżek masła4 szalotki, pokrojone w piórka100 ml białego wina4 kawałki papieru pergaminowego o wymiarach 30 cm x 30 cm
Smażone młode ziemniaki ze szpinakiem
800 g ugotowanych al dente młodych ziemniaków3 łyżki masłaSól100g młodego szpinaku
Cytrynowa pianka z chili
300 ml bulionu rybnego1 kawałek świeżej trawy cytrynowej1 łyżka przecieru pomidorowego1 świeża papryczka100 ml śmietanki kremówkiSólŚwieży sok cytrynowy
Duszone pory z parmezanem
4 duże porysól i pieprz do smaku¼ szklanki roztopionego masła⅓ cup rozdrobnionego parmezanu
Sposób przygotowania:
Wyfiletuj sandacza.Rozpuść na patelni o grubym dnie 5 łyżek masła i smaż, aż będzie złocisto-brązowe. Na osobnej patelni podsmaż szalotki w 1 łyżce masła, a gdy będą miękkie i błyszczące, dodaj wino i gotuj przez kilka minut, a następnie wymieszaj ze złocisto-brązowym masłem.Dopraw rybę solą i odrobiną białego pieprzu.Marchewkę, cukinię i koper włoski obierz i pokrój obieraczką w cienkie paski.Połóż kawałki papieru pergaminowego na blacie roboczym. Na środku każdego papieru umieść trochę warzyw. Następnie ułóż kawałki ryby na wierzchu. Dodaj więcej warzyw na wierzch ryby, a następnie trochę mieszanki przyrumienionego masła i szalotki. Następnie złóż papier, tak by zamknąć w nim rybę.Kiedy nadejdzie pora podania, piecz opakowania z sandaczem w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez 7-10 minut (możesz sprawdzić termometrem, czy ryba jest gotowa - ryba powinna mieć około 60 stopni C w środku.
Smażone młode ziemniaki ze szpinakiem
Uprzednio ugotowane al dente ziemniaki połóż na desce do krojenia. Rozbij je patelnią albo innym naczyniem o płaskim dnie, aby trochę się spłaszczyły. Pokrój na grube talarki. Następnie podsmaż je na złocistym maśle na patelni. Dopraw solą, pieprzem, a po zdjęciu z ognia dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
Cytrynowa pianka z chili
Do garnka wlej bulion, wrzuć trawę cytrynową, przecier pomidorowy, trochę chili i śmietanę i gotuj przez kilka minut. Posmakuj i dopraw solą, chili i sokiem z cytryny, aby uzyskać smaczny sos.Tuż przed podaniem sos wymieszaj blenderem ręcznym, aby się ładnie spienił.
Duszone pory z parmezanem
Odetnij korzeń i ciemnozielone wierzchołki porów. Przetnij wzdłuż na pół i umyj, aby usunąć piasek.Połóż pory ściętą stroną do dołu na patelni. Do porów wlej szklankę wody i 2 łyżki oliwy z oliwek. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut lub do lekkiej miękkości.Wylej wodę i odwróć pory.Posyp solą i pieprzem. Dodaj roztopione masło i parmezanem. Smaż przez 10 minut lub do momentu, aż pory będą miękkie i złote.
Połączenie składników
Na dużym talerzu ułóż podsmażone talarki ziemniaczane, na nich rybę z warzywami. Na wierzch nałóż cytrynową piankę chilli. Obok wyłóż porcję duszonych porów.
Sandacz z pieca najlepiej smakuje świeżo przyrządzony, ale możesz go przechowywać do 2 dni w lodówce, podobnie jak pozostałe składniki potrawy.