Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
Pierogi to nic innego, jak kawałki cienkiego i elastycznego ciasta, które napełnia się wybranym przez siebie farszem. Biorąc pod uwagę sławę, jaką odnoszą pierogi, nie ma jednego przepisu na ciasto czy jednego przepisu na farsz. Jest wiele różnych form i sposobów na przyrządzenie pierogów. Nieustannie docierają do nas różne ich modyfikacje i urozmaicone przepisy.
Pierogi, czyli klasyka kuchni polskiej
Pierogi są daniem, które rewelacyjnie sprawdzi się na słodko, ale i na wytrawnie. Możemy jeść je w różnych odsłonach. Możemy wybierać między tymi pieczonymi, grillowanymi, gotowanymi czy smażonymi. Jak wspomnieliśmy, można podawać je w słonej oraz słodkiej wersji.
Co więcej, pierogi mogą przybierać również kruchą formę, która rewelacyjnie sprawdzi się w formie deseru, ale i nie tylko. Idealnie kruche, z wytrawnym farszem, będą idealną propozycją na obiad.
Do wykonania ciasta możemy wykorzystać mąki rożnego rodzaju. Sprawdzi się tutaj zarówno pszenna, jak i żytnia, gryczana, kukurydziana czy ryżowa. Dodatki do ciasta ustalane są w zależności od naszych preferencji i pomysłu. To samo tyczy się kształtu, który mają przyjąć nasze pierogi.
Idealnie kruche pierogi
Składniki :
ciasto :
1 kg mąki pszennej lub orkiszowej jasnej100 g drożdży1 łyżka cukru trzcinowego2 szklanki ciepłego mleka2 jajka1 łyżeczka oregano1 łyżeczka soli
farsz:
½ kg fileta z piersi kurczaka250 g pieczarek1 papryka czerwona1 por100 g sera żółtego dojrzewającego1 łyżka masła klarowanego1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej½ łyżeczki chili½ łyżeczki kurkumysól½ łyżeczki tymianku½ łyżeczki majeranku½ łyżeczki rozmarynu
sos :
jogurtmiętaczosneksólpieprz
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przesiania mąki do miski, a potem wydrążamy w niej dołek. W wydrążony dołek wsypujemy pokruszone drożdże i dosypujemy cukier, zalewając ciepłym mlekiem.
Całość przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dwa żółtka i doprawiamy przygotowanymi przyprawami - oregano oraz solą.
Dolewamy resztkę ciepłego mleka i mieszamy całość. Od tego momentu zaczynamy wyrabiać nasze ciasto i na koniec przykrywamy je ponownie na godzinę. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej wyrabiać ciasto mokrymi rękoma, żeby się nie kleiło i miało idealną konsystencję.
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy pokrojoną paprykę razem z kurkumą. W momencie, kiedy zaczną się karmelizować na patelni, dorzucamy mięso. Obsmażamy całość, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość ponownie podsmażamy.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany por. Całość ponownie mieszamy i przyprawiamy solą, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Po przesmażeniu mieszamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować, a następnie wycinamy nożem kwadraty. Do przygotowanego farszu dodajemy starty ser. Mieszamy farsz dokładnie i zaczynamy nakładać go na ciasto. Zlepiamy pierogi, smarując brzegi ciasta wodą. Układamy je starannie na blasze i smarujemy rozmąconym białkiem. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Najlepiej podawać je z przygotowanym dipem jogurtowym. Smacznego.
Źródło: Beszamel