Smakosze.pl Porady Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?
gbh007, Getty Images

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

18 grudnia 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Jak się okazuje, pierogi i uszka można mrozić zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób, tak, aby żadne z nich nie skleiło się i nie rozpadło przy próbie odklejeni a. Niezależnie od wyboru metody, po rozmrożeniu każde z nich będzie pyszne.

Mrożenie jest najlepszą metodą konserwowania żywności, ponieważ zachowuje większość substancji odżywczych, a przy okazji nie zmienia smaku ani faktury żywności . Jeśli chcesz przeczytać więcej informacji na temat mrożenia żywności, zapraszamy do tego artykułu.

Pierogi i uszka można z łatwością zamrozić

Na samym początku należy zdecydować się, czy chcemy poddać je wstępnej obróbce cieplnej, czy zamrozić jeszcze surowe. Pierwsza opcja pozwoli zaoszczędzić odrobinę czasu podczas podawania ich na święta, wszak wymagają one znacznie mniej gotowania.

Mrożenie ugotowanych pierogów jest banalnie proste. Wystarczy wyjąć je z wrzątku i dokładnie opłukać chłodną wodą . W taki sposób zmywa się z nich resztka skrobi , która mogłaby przyczynić się do ich zlepienia. Następnie należy je osuszyć i skropić olejem roślinnym.

Kolejny krok to rozłożenie ich równomiernie na tacce tak, aby się nie stykały. Teraz wystarczy włożyć je na około 1 godzinę do zamrażark i - po tym czasie można przełożyć je do foliowego worka strunowego, co pozwoli zmniejszyć powierzchnie, jaką zajmują.

Mrożenie surowych pierogów i uszek

Ta metoda jest znacznie prostsza. Po zlepieniu pierogów układa się je na metalowej tacy i wkłada do zamrażalnika na około 1 godzinę. Następnie wystarczy przesypać je do woreczka strunowego i schować do zamrażalnika. Jak długo można przechowywać je w chłodziarce?

Według strony rodzice.pl pierogi i uszka powinny bez problemowo wytrzymać nawet do 6 miesięcy, jeśli były przechowywane w odpowiedni sposób. Ważne jest, aby nie zamrażać ich ponownie po rozmrożeniu - taka praktyka może spowodować silne zatrucie pokarmowe.

Jak je rozmrozić?

Rozmrażanie jest jeszcze prostsze. Uszka oraz mniejsze pierogi wystarczy wrzucić do wrzątku na około 3-4 minuty i można je wyławiać. Większe pierogi należy wyjąć na kilka godzin przed gotowaniem, aby całkowicie się rozmroziły. Dzięki temu ich wnętrze będzie po ugotowaniu gorące, a ciasto nie rozpadnie się.

Potrzebujesz większej ilości przepisów kulinarnych na świąteczne dania? Zajrzyj do tego artykułu. Opisujemy w nim recepturę na pyszną orzechową surówkę, która smakuje wybornie.

Źródło: rodzice.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy