Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem i szpinakiem
Lekkie pierogi z wiosennym nadzieniem. Połączenie bobu ze szpinakiem to bomba witaminowa i smakowa. Mocno zielone w środku, kremowe dzięki serkowi ricotta, zdrowe i przepyszne.
Właściwości bobu i szpinaku
Bób i szpinak to cudowne warzywa, pełne wartościowych substancji odżywczych, minerałów i witamin. Oba można spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i ugotowanej. Sezon na bób to okres od czerwca do września, a na szpinak od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Poza sezonem warzywa te bez problemu kupimy w postaci mrożonej.
Bób bogaty jest w białko, potas, kwas foliowy, żelazo, błonnik, sód i witaminę B12. Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zalecany jest do spożywania przez kobiety w ciąży, osobom będącym na dietach wegańskich i wegetariańskich, a także przy leczeniu anemii. Nie powinni go natomiast jeść cukrzycy, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, oraz osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Zbyt duża ilość bobu może prowadzić do problemów trawiennych i wzdęć.
Szpinak to również bogactwo kwasu foliowego, wapnia, potasu i witamin, głównie witaminy C i K. Jedzenie szpinaku chroni przed nowotworami, działa zbawiennie na nasz układ nerwowy, zapobiega miażdżycy, wspomaga odchudzanie, reguluje ciśnienie krwi. Lista dobrodziejstw szpinaku jest długa, powinien na stałe gościć w dietach zarówno dzieci, jak i dorosłych, chorych i zdrowych. Szpinak nie jest zalecany jedynie osobom mającym skłonności do kamieni nerkowych, z uwagi na wysoką zawartość wapnia, który sprzyja ich powstawaniu.
Przepis na pierogi z bobem i szpinakiem
Ciasto na pierogi:
300 g mąki (najlepiej pszennej)
Sól
25 g masła
200 g gorącej wody
Masło roztapiamy razem z wodą, wlewamy do przesianej i połączonej z solą mąki. Zagniatamy ciasto przez kilka minut, odstawiamy na bok pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy szklanką kółka, do środka których będziemy nakładać farsz.
Pierogi najlepsze wychodzą z mąki pszennej typu 500. Ciasto z niej przygotowane jest elastyczne i łatwe w sklejaniu, a przy tym nie rozpada się. Pamiętajmy jednak, że bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcemy obniżyć jego wartość w naszej potrawie, mąkę możemy wymienić na inną, np. orkiszową.
Nadzienie:
1 szklanka szpinaku podsmażonego na patelni
2,5 szklanki ugotowanego, rozgniecionego bobu
150 g sera ricotta
Ząbek czosnku
Mięta, natka pietruszki, bazylia
Bób rozgniatamy widelcem, szpinak kroimy na mniejsze części, całość mieszamy ze sobą i z serkiem ricotta, ziołami i przyprawami, nakładamy do środka do ciasta.
Zalepione pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Propozycja podania:
Pierogi możemy polać oliwą z oliwek, jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypać świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.
Inny pomysł potrawy z bobem i szpinakiem
W sezonie warto korzystać z dostępności świeżego bobu i szpinaku i przygotować z tych warzyw razem coś więcej niż tylko pierogi. Świetnie razem smakują i stanowią pożywne, zdrowe połączenie.
Z bobu i szpinaku przygotujemy np. szybką i zdrową sałatkę albo danie obiadowe z makaronem.