pierogi z łososiem i koperkiem
pixabay.com

Pierogi z łososiem i koperkiem

Delikatne pierożki z kremowym nadzieniem z gotowanego lub pieczonego łososia z dodatkiem siekanego koperku to pomysł na odżywczy i lekkostrawny obiad, który przygotujemy raz-dwa.

Pierogi z łososiem i koperkiem

Delikatne pierożki z kremowym nadzieniem z gotowanego lub pieczonego łososia z dodatkiem siekanego koperku to pomysł na odżywczy i lekkostrawny obiad, który przygotujemy raz-dwa.

Łosoś – najzdrowszy wśród ryb

Łosoś to jedna z najchętniej i najczęściej kupowanych przez nas ryb. Jest łatwo dostępna, zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej. Wśród innych ryb wyróżnia się charakterystyczną różową barwą. Czemu mięso łososia ma taki kolor? Dzięki karotenoidom, związkom organicznym, w które obfituje pożywienie łososi. Łososie żywią się głównie skorupiakami.

W sklepach najczęściej znajdziemy łososia norweskiego i łososia atlantyckiego. Ryby te posiadają bardzo dużo ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, przede wszystkim witaminy B i D, potas, selen, kwasy omega-3 i białko. Spożywanie łososia zapobiega m.in. rozwojowi chorób serca, raka, stanów zapalnych, cukrzycy typu 2, miażdżycy, a nawet depresji, pozytywnie wpływa także na wygląd naszej skóry. Uelastycznia i nawilża ją od środka, co sprawia, że skóra wygląda młodziej i bardziej świeżo.

Łosoś jest rybą zawierającą sporo kalorii, jednak mimo to jego spożywanie zalecane jest również na dietach odchudzających. Spożycie już niewielkiej ilości mięsa łososia sprawia, że czujemy się syci na długo i nie sięgamy po inne zapychające przekąski.

Dużo kontrowersji wzbudza dyskusja dotycząca tego, czy z uwagi na zanieczyszczenie środowiska, w jakim żyją ryby, powinniśmy faktycznie tak często zajadać się łosiami bez obaw o skutki dla naszego zdrowia. Generalnie tak – jedzmy ryby często. Należy jednak zawracać uwagę z jakich hodowli pochodzą te, które kupujemy. Idealnie gdybyśmy nabywali łososie z hodowli ekologicznych. Z uwagi na wysokie ryzyko zanieczyszczenia mięsa rtęcią unikajmy raczej łososia bałtyckiego – dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży.

Dietetycy zalecają, aby spożywać ryby pod różnymi postaciami przynajmniej 2-3 razy każdego tygodnia. Łosoś będzie pyszny pieczony, parowany, wędzony, podawany z ryżem, w kawałkach jako część sałatki, w postaci past na pieczywo, można też z niego przyrządzić przepyszny farsz do delikatnych pierożków.

Pierogi z łososiem i koperkiem

Delikatne, różowe mięso łososia z dodatkiem świeżego koperku to połączenie idealne. Obiad przygotowany na bazie tych składników będzie pyszny i niezwykle aromatyczny. Do przyrządzenia nadzienia do pierożków możemy użyć łososia surowego lub wędzonego albo mieszanki obu w proporcji pół na pół. Surowy przed zrobieniem farszu musi zostać upieczony w piekarniku lub ugotowany na parze. Jeśli decydujemy się na pieczenie, pamiętajmy, żeby naczynie żaroodporne pozostawić otwarte. Ryba nie może być zbyt wilgotna, inaczej pierogi mogą się rozpaść. Przed przystąpieniem do przygotowywania farszu ryby należy osuszyć papierowymi ręcznikami, dokładnie pozbawić ości i skóry.

Przepis na pierogi z nadzieniem z łososia i koperku

Składniki:

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • Łyżeczka oleju
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 350 g łososia świeżego uparowanego lub upieczonego
  • 350 g łososia wędzonego
  • 80 g serka np. feta, ricotta, twarożku
  • 5 łyżek parmezanu startego na tarce
  • Świeży koperek – po posiekaniu ok. 2 łyżki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

Gotowego, oczyszczonego i osuszonego łososia siekamy nożem razem z koperkiem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masa powinna być zwarta, jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę więcej tartego twardego sera.

Zagniatamy ciasto na pierogi. Wodę mieszamy z olejem i solą, wlewamy do przesianej mąki, mieszamy łyżką, następnie zagniatamy rękami. Ciasto w miseczce przykrywamy ściereczką, odrywamy fragmentami, rozwałkowujemy na stolnicy i wykrajamy kółka niewielką szklanką.

Na ciasto łyżeczką nakładamy farsz rybny, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez około jedną minutę.

Sos maślano-bazyliowy do pierogów z łososiem i koperkiem

Gotowe pierożki z łososiem i koperkiem możemy podawać skropione cytryną lub z sosami. Dobrze pasować będą tu sosy ma bazie śmietany lub jogurtu, a także roztopione na małym ogniu masło lub masło bazyliowe, które zrobimy szybko w domu i zaledwie z kilku składników.

Składniki:

  • Pół kostki masła
  • Pęczek siekanej bazylii
  • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich
  • Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Masło roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy pozostałe produkty, mieszamy. Ciepłym masłem bazyliowym polewamy odcedzone pierogi.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł