Pierś kurczaka smażona w sezamie
Pierś z kurczaka smażona w sezamie to niezwykle popularna potrawa stir fry. Metoda ta polega na szybkim smażeniu i mieszaniu mięsa i warzyw w woku, czyli głębokiej, chińskiej patelni z grubym dnem. Dzięki tej metodzie smażenia kurczak i warzywa są chrupkie i niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak przygotować pierś kurczaka smażoną w sezamie.
Stir fry jest niezwykle popularną metodą przygotowania potraw w krajach azjatyckich. W Chinach na każdym rogu znajdziesz malutką gastronomię, która oferuje mięso, warzywa i makaron krótko podsmażany w woku. Dania te są niezwykle smaczne, świeże i aromatyczne. Przygotuj kurczaka smażonego w sezamie i zafunduj sobie kulinarną wyprawę do Azji w domowym zaciszu.
Do przygotowania dania niezbędny będzie wok, czyli gruba, najczęściej żeliwna patelnia o wysokich brzegach. Wok doskonale nadaje się do krótkiego smażenia potraw w bardzo wysokiej temperaturze, bez ryzyka przypalenia.
Przepis na pierś kurczaka smażoną w sezamie
Składniki na 4 porcje:
-
500 g piersi z kurczaka
-
4 łyżki sezamu
-
łyżka ciemnego sosu sojowego
-
2/3 szklanki bulionu drobiowego
-
2 łyżeczki cukru brązowego
-
łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
2 pory
-
2 marchewki
-
2 ząbki czosnku
-
papryka czerwona
-
olej do smażenia
-
2 torebki ryżu
Jak przygotować pierś smażoną w sezamie?
Marchew i paprykę pokrój w cienkie paski, posiekaj por, czosnek, kurczaka umyj, obierz i również pokrój w paski. Rozgrzej wok z dwiema łyżkami oleju i smaż mięso na dużym ogniu przez 2-3 minuty, następnie przełóż do innego naczynia. Do woka wlej olej i smaż marchewkę, por, czosnek i paprykę na dużym ogniu przez 2-3 minuty, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj sos: do woka wlej bulion, sos sojowy, cukier. Gotuj i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia ostatniego składnika. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 2-3 minuty, wsyp sezam, następnie dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszaj do uzyskania gęstego sosu.
Na talerz wyłóż warzywa, następnie mięso i podawaj z ryżem.
Smacznego.