Smakosze.pl Przepisy Pierś kurczaka smażona w sezamie
canva/Lisovskaya

Pierś kurczaka smażona w sezamie

24 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierś z kurczaka smażona w sezamie to niezwykle popularna potrawa stir fry. Metoda ta polega na szybkim smażeniu i mieszaniu mięsa i warzyw w woku, czyli głębokiej, chińskiej patelni z grubym dnem. Dzięki tej metodzie smażenia kurczak i warzywa są chrupkie i niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak przygotować pierś kurczaka smażoną w sezamie.

Stir fry jest niezwykle popularną metodą przygotowania potraw w krajach azjatyckich. W Chinach na każdym rogu znajdziesz malutką gastronomię, która oferuje mięso, warzywa i makaron krótko podsmażany w woku. Dania te są niezwykle smaczne, świeże i aromatyczne. Przygotuj kurczaka smażonego w sezamie i zafunduj sobie kulinarną wyprawę do Azji w domowym zaciszu.

Do przygotowania dania niezbędny będzie wok, czyli gruba, najczęściej żeliwna patelnia o wysokich brzegach. Wok doskonale nadaje się do krótkiego smażenia potraw w bardzo wysokiej temperaturze, bez ryzyka przypalenia.

Przepis na pierś kurczaka smażoną w sezamie

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 4 łyżki sezamu

  • łyżka ciemnego sosu sojowego

  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 2 pory

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • papryka czerwona

  • olej do smażenia

  • 2 torebki ryżu

Jak przygotować pierś smażoną w sezamie?

Marchew i paprykę pokrój w cienkie paski, posiekaj por, czosnek, kurczaka umyj, obierz i również pokrój w paski. Rozgrzej wok z dwiema łyżkami oleju i smaż mięso na dużym ogniu przez 2-3 minuty, następnie przełóż do innego naczynia. Do woka wlej olej i smaż marchewkę, por, czosnek i paprykę na dużym ogniu przez 2-3 minuty, następnie odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotuj sos: do woka wlej bulion, sos sojowy, cukier. Gotuj i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia ostatniego składnika. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 2-3 minuty, wsyp sezam, następnie dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszaj do uzyskania gęstego sosu.

Na talerz wyłóż warzywa, następnie mięso i podawaj z ryżem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy