Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pigwowiec do herbaty: smaczny i zdrowy
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:49

Pigwowiec do herbaty: smaczny i zdrowy

Pigwowiec do herbaty: smaczny i zdrowy
Pixabay.com

Pigwowiec do herbaty: dla kogo?

Pigwowiec do herbaty to smaczny, owocowy dodatek do napojów, który na pewno przypadnie do gustu każdemu koneserowi herbaty i słodyczy. W dodatku pigwowiec do herbaty ma mnóstwo naturalnej witaminy C, którą łatwiej będzie przemycić dzieciom pod postacią słodkiego przetworu niż np. w kwaśnej cytrynie.

Pigwowiec do herbaty: na jaką okazję?

Pigwowiec do herbaty to świetny dodatek do ciepłych napojów. Jest szczególnie miły jesienią i zimą, gdy częściej i chętniej raczymy się gorącą herbatą. Owoce pigwowca, bogate w witaminy z grupy A i B, a przede wszystkim w witaminę C, to też dobry i potrzebny suplement diety, który wzmacnia odporność i przyspiesza leczenie przeziębienia czy grypy.

Pigwowiec bogaty jest też w magnez, żelazo, wapń i fosfor, zawiera również polifenole, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. To właściwie takie naturalne, smaczne lekarstwo, co warto sobie powtarzać, racząc się pigwowcem do herbaty w słotne dni jesieni i zimy.

Pigwowiec do herbaty: ile kalorii?

Pigwowiec do herbaty to słodki dodatek do napojów. Jest bardzo słodki – to owoce zasypane cukrem – więc zawiera dużo kalorii. Ile dokładnie, to zależy od ilości słodkości, jaką włożymy sobie do herbaty. Z drugiej strony trzeba powiedzieć, że pigwowiec zawiera pektyny, które przyspieszają metabolizm i tym samym pośrednio zmniejszają kaloryczność pokarmów. Nie ma więc prostej odpowiedzi na pytanie, ile pigwowca można spałaszować do herbaty.

Osoby na ścisłej diecie powinny mimo wszystko używać pigwowca do herbaty oszczędnie.

Pigwowiec do herbaty: trudność

Pigwowiec do herbaty wykonuje się łatwo. Cały proces przygotowania nie jest skomplikowany, wymaga jednak cierpliwości – zasypane cukrem owoce muszą odstać przynajmniej dwa dni.

Tagi: