Pigwowiec do herbaty: smaczny i zdrowy
Pixabay.com

Pigwowiec do herbaty: smaczny i zdrowy

Pigwowiec do herbaty to prosty do wykonania przetwór owocowy, który świetnie smakuje, umila herbaciane popołudnia, a do tego zawiera mnóstwo witaminy C cennej jesienią i zimą. Poznaj przepis na pigwowiec do herbaty i połącz przyjemne z pożytecznym.

Pigwowiec do herbaty: dla kogo?

Pigwowiec do herbaty to smaczny, owocowy dodatek do napojów, który na pewno przypadnie do gustu każdemu koneserowi herbaty i słodyczy. W dodatku pigwowiec do herbaty ma mnóstwo naturalnej witaminy C, którą łatwiej będzie przemycić dzieciom pod postacią słodkiego przetworu niż np. w kwaśnej cytrynie.

Pigwowiec do herbaty: na jaką okazję?

Pigwowiec do herbaty to świetny dodatek do ciepłych napojów. Jest szczególnie miły jesienią i zimą, gdy częściej i chętniej raczymy się gorącą herbatą. Owoce pigwowca, bogate w witaminy z grupy A i B, a przede wszystkim w witaminę C, to też dobry i potrzebny suplement diety, który wzmacnia odporność i przyspiesza leczenie przeziębienia czy grypy.

Pigwowiec bogaty jest też w magnez, żelazo, wapń i fosfor, zawiera również polifenole, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. To właściwie takie naturalne, smaczne lekarstwo, co warto sobie powtarzać, racząc się pigwowcem do herbaty w słotne dni jesieni i zimy.

Pigwowiec do herbaty: ile kalorii?

Pigwowiec do herbaty to słodki dodatek do napojów. Jest bardzo słodki – to owoce zasypane cukrem – więc zawiera dużo kalorii. Ile dokładnie, to zależy od ilości słodkości, jaką włożymy sobie do herbaty. Z drugiej strony trzeba powiedzieć, że pigwowiec zawiera pektyny, które przyspieszają metabolizm i tym samym pośrednio zmniejszają kaloryczność pokarmów. Nie ma więc prostej odpowiedzi na pytanie, ile pigwowca można spałaszować do herbaty.

Osoby na ścisłej diecie powinny mimo wszystko używać pigwowca do herbaty oszczędnie.

Pigwowiec do herbaty: trudność

Pigwowiec do herbaty wykonuje się łatwo. Cały proces przygotowania nie jest skomplikowany, wymaga jednak cierpliwości – zasypane cukrem owoce muszą odstać przynajmniej dwa dni.

Pigwowiec do herbaty: czas na przygotowanie

Pigwowiec do herbaty przygotowuje się dość szybko, chyba że chcemy zrobić go bardzo dużo – wtedy krojenie czy mielenie owoców może zająć więcej czasu. Zasypaną cukrem miazgę owocową trzeba odstawić na dwa dni. Potem wystarczy zagotować, ostudzić i gotowe. Należy więc nastawić się na 2-3 dni oczekiwania na końcowy produkt.

Pigwowiec do herbaty: składniki

Do przygotowania smacznego pigwowca do herbaty potrzebujemy tylko owoców pigwowca i cukru w proporcji 1:1. Na każdy kilogram owoców zużyjemy kilogram cukru.

Pigwowiec do herbaty: składniki opcjonalne

Imbir – pasek długości 10 cm

Pigwowiec do herbaty: potrzebne przybory

By zrobić pigwowiec do herbaty, wystarczy duży garnek z przykrywką, ostry nóż, ewentualnie maszynka do mielenia mięsa czy duży blender kielichowy.

Pigwowiec do herbaty: przygotowanie miazgi owocowej

Pierwszym krokiem w szykowaniu pigwowca do herbaty jest wykonanie miazgi owocowej. Owoce musimy umyć, najlepiej w sitku pod bieżącą wodą, a potem drobno posiekać. Po przecięciu owocu na połowy dobrze jest usunąć z niego pestki – możemy z nich zrobić napar, poprawiający trawienie i zwalczający zgagę. Gdy pozbędziemy się pestek, tniemy pigwę w jak najdrobniejszą kostkę. Można też posłużyć się maszynką do mielenia mięsa – efektem naszych starań ma być drobniusieńko pokrojona lub zmielony na miazgę pigwowiec.

Pigwowiec do herbaty: dodajemy cukier

Miazgę z pigwowca przekładamy do garnka – musi być odpowiednio duży, by zmieściły się w nim owoce i cukier. Dosypujemy do pigwowca cukier w proporcji 1 kg cukru na 1 kg owoców. Odstawiamy garnek na dwa dni – cukier spowoduje, że owoce puszczą sok.

Pigwowiec do herbaty: gotowanie i wekowanie

Po dwóch dniach możemy zagotować naszego pigwowca do herbaty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie dolewamy wody – owoce powinny zagotować się we własnym soku. W ten sposób przeprowadzimy domową pasteryzację, a nasz pigwowiec do herbaty będzie mógł stać w spiżarni znacznie dłużej.

Gdy pigwowiec do herbaty zagotuje się, jest już w zasadzie gotowy do spożycia. Oczywiście, nie będziemy wyjadać go z garnka. Przekładamy gotujący się pigwowiec do słoików, które dokładnie zamykamy. Możemy też postawić je dnem do góry i zakryć szmatką, co wspomaga pasteryzację. Gdy słoiki z pigwowcem do herbaty ostygną, możemy odłożyć je na półkę lub zanieść do piwnicy, oczywiście zawsze trzymając jeden pod ręką. Pigwowiec do herbaty jest już bowiem gotowy – naturalna słodkość umili nam popołudnia, wzbogacając ulubiony napój o dodatkowe witaminy.

Pigwowiec do herbaty: podanie

Pigwowiec do herbaty możemy zaserwować na osobnym spodeczku z łyżeczką lub też podać na herbatnikach. Niektórzy wkładają łyżeczkę przetworu do samej herbaty, jak cukier czy miód.

Pigwowiec do herbaty: urozmaicenia

Niektórzy jako dodatek do pigwowca do herbaty proponują imbir. Wystarczy zetrzeć skórkę z korzenia i wykroić pasek długości ok. 10 cm, potem drobno posiekać i dodać do macerującego się pigwowca z cukrem.

Następny artykuł