Pikle z przyprawą curry
Pikle z przyprawą curry – jak je zrobić?
Pikle w curry to nic innego jak ogórki w zalewie z dodatkiem indyjskiej przyprawy o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku. Dzięki zamknięciu ogórków w słoiku, smak zalewy przechodzi do warzyw, a one zyskują całkiem nowy smak i pożądaną chrupkość.
Składniki (4 porcje):
1,5 kg ogórków
2 cebule
4 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Składniki na zalewę:
1 itr wody
1,5 łyżki soli do przetworów
2 łyżki przyprawy curry w proszku
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%.
Wykonanie:
Przygotowujemy zalewę. W tym celu gotujemy litr wody ze szklanką cukru, 1 szklanką octu, 2 łyżkami curry i solą w ilości półtorej łyżki. Kiedy zalewa jest gorąca, wrzucamy tam pokrojoną w plasterki cebulę. Zalewę studzimy. Następnie myjemy ogórki w zimnej wodzie i kroimy je wzdłuż na cztery części. Układamy ogórki w słoiku i do każdego słoika wrzucamy 1 łyżeczkę nasion gorczycy i odrobinę czarnego pieprzu. Zalewamy to wszystko zalewą, zamykamy słoik i pasteryzujemy przez 3 minuty. Pasteryzacja polega na tym, że wkładamy słoiki do większego garnka, który napełniamy zimną wodą tak, by sięgała do ¾ wysokości słoika. Na dnie garnka możemy położyć dwa zwinięte ręczniki papierowe, aby słoiki nie obijały się o siebie. Od momentu zagotowania wody, kiedy zmniejszymy już ogień pod garnkiem, gotujemy słoiki 3 minuty. Następnie przy pomocy ściereczki (aby się nie oparzyć), wyjmujemy delikatnie słoiki i mocno dokręcamy pokrywkę. Stawiamy słoiki do góry dnem, czyli na zakrętce. Po ostudzeniu możemy je ustawić w zimnym miejscu np. w spiżarni lub piwnicy.
Pikle z przyprawą curry i chili – idealne do domowych hamburgerów
Jeśli lubimy naprawdę ostre smaki, wówczas do zalewy do pikli, dodajmy trochę papryczki chili. A jeśli chcielibyśmy, aby smak był pikantno-słodki, oprócz chili dodajmy trochę miodu. Tak przygotowane pikle będą świetnym dodatkiem do domowych hamburgerów, których wykonanie, jak pokazuje przepis pod spodem, jest naprawdę proste.
Pikle w przyprawie curry, chili z miodem - składniki:
2 kg ogórków
2 łyżki płynnego miodu
2,5 szklanki octu z białego wina
łyżeczka płatków chili
mała garść posiekanego koperku
mała garść posiekanej natki
po ½ łyżeczki: soli, kuminu, gorczycy, ziarna białego pieprzu, kolendry.
Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, wkładamy do słoika. W miseczce mieszamy miód, ocet i przyprawy, wlewamy to do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Potem studzimy i dodajemy do tego posiekany koperek oraz natkę. Zalewamy tym ogórki i zakręcamy słoiki. Ponieważ ich nie pasteryzujemy, ich przydatność po włożeniu do lodówki to 2-5 dni.
Składniki na domowe hamburgery idealne do pikli:
30 g masła (musi być roztopione i ostudzone)
250 ml letniego mleka
1 jajko
375 g mąki pszennej
8 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
¾ łyżeczki soli.
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem w garnuszku. Kiedy urosną (zajmie to około 15 minut), wlewamy je do miski, w której znajduje się przesiana mąka z solą oraz jajko. Mieszamy je ze sobą łyżką, a potem wyrabiamy około 5 minut. Następnie dolewamy po trochu masła i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie nam odchodzić od ręki. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i czekamy około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Potem formujemy z ciasta duże kulki (około 8 sztuk), które układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bułeczki muszą jeszcze podrosnąć, więc zostawiamy je na około pół godziny. Kiedy podrosną, smarujemy je mieszaniną żółtka i mleka (powinny mieć temperaturę pokojową) i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15-25 minut (musimy obserwować bułeczki, kiedy będą gotowe do wyjęcia). Kiedy bułki przestygną, przekrawamy je na pół, nakładamy na jedną z połówek mielonego kotleta, pokrojoną na kawałki czerwoną cebulę, dodajemy krążki świeżego pomidora, wkładamy pikle, kładziemy na wierzch musztardę i keczup, a potem przykrywamy drugą połówką bułki. Tak przyrządzone domowe hamburgery z piklami w przyprawie curry robią furorę na rodzinnych przyjęciach.