Pilaf z soczewicą, kalafiorem i ananasem
Pilaf to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej, a jej głównym składnikiem jest ryż lub kasza bulgur. Tradycyjnie stosuje się w nim dodatki warzywne oraz takie mięsa, jak baranina, drób lub ryby. Ważnym elementem pilaf są też aromatyczne i ostre przyprawy. Niektóre przepisy proponują również dodawanie owoców, np. wiśni czy bardziej egzotycznego berberysu.
Tym, co odróżnia pilaf od innych jednogarnkowych dań z ryżem, jest technika przygotowywania ryżu. Tradycyjnie płucze się go dokładnie lub nawet moczy kilka godzin przed gotowaniem. Przez większość gotowania nie przykrywa się garnka, by jak najwięcej wilgoci ulotniło się z ziarenek. Dzięki temu ziarenka stają się lekko chrupiące, nie sklejają się, a potrawa pozostaje sypka.
Pilaf z soczewicą, kalafiorem i ananasem, a także każda inna jego wersja będzie smakowała świetnie zarówno zaraz po przygotowaniu, ale też i potem na zimno.
Pilaf z soczewicą, kalafiorem i ananasem: składniki
-
1/2 kalafiora świeżego lub 450 g mrożonego
-
1 szklanka czerwonej soczewicy
-
1 mała cebula lub 2 szalotki
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka drobno startego imbiru
-
2 łyżki oliwy
-
100 g długoziarnistego basmati
-
1 łyżka wiórków kokosowych
-
sól i czarny pieprz
-
1 łyżeczka cukru
-
500 ml gorącego bulionu
-
1 szklanka ananasa
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka zmielonej kolendry
-
1/2 łyżeczki imbiru
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki chili
Opcjonalnie:
-
garść rodzynek
-
2 łyżki śmietanki kokosowej
-
świeża kolendra
Pilaf z soczewicą, kalafiorem i ananasem: przygotowanie
W tym przepisie można używać zarówno mrożonego, jak i świeżego kalafiora. Mrożone warzywo płuczemy i rozmrażamy przed użyciem, a świeżą sztukę dzielimy na różyczki i płuczemy.
Ryż płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie i między każdym płukaniem dobrze odsączamy. Soczewicę płuczemy na drobnym sicie, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce.
Podgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni (na średnim ogniu), dodajemy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir i smażymy, aż zaczną wydzielać charakterystyczny zapach.
Do mieszanki na patelni dodajemy kurkumę, kolendrę, imbir w proszku, cynamon i chili, wszystko smażymy przez krótką chwilę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie dodajemy nieugotowany ryż oraz różyczki kalafiora. Po kolejnych trzech minutach smażenia dodajemy wiórki kokosowe.
Dodajemy soczewicę, opcjonalną porcję rodzynek, doprawiamy wszystko solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wlewamy gorący bulion oraz śmietankę kokosową, jeśli jej używamy, i zagotowujemy.
Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i mieszamy pilaf łyżką. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Pilaf z soczewicą: porady
Do przyprawiania tego dania z ryżu można użyć również takich przypraw jak kmin rzymski, kardamon, cynamon, koper, gałka muszkatołowa oraz ziele angielskie.
Ryż basmati sprawdzi się najlepiej do tego typu dań, ale możemy użyć także innego rodzaju, np. jaśminowego, brązowego czy długoziarnistego. Ryż brązowy będzie wymagał jednak dłuższego gotowania.