Placki z płatkami owsianymi dla całej rodziny
pixabay.com

Placki z płatkami owsianymi dla całej rodziny

Słodkie placki z płatkami owsianymi to znakomita propozycja na śniadanie lub deser. Są mięciutkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają długiego odpoczywania, ani wyrastania. Ponadto przygotowuje się je z uniwersalnych składników, które zwykle każdy ma w domu lub można je kupić w każdym sklepie spożywczym.

Słodkie placki z płatkami owsianymi to znakomita propozycja na śniadanie lub deser. Są mięciutkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają długiego odpoczywania, ani wyrastania. Ponadto przygotowuje się je z uniwersalnych składników, które zwykle każdy ma w domu lub można je kupić w każdym sklepie spożywczym.

Te placki to propozycja dla całej rodziny. Doskonale pachną i znikają tak szybko, jak tylko się pojawią. Zawierają w sobie płatki owsiane, które są świetnym źródłem składników odżywczych. Dostarczają one dużą ilość wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza, a więc warto wprowadzić je na stałe do swojej diety. Dodatkowo zawierają błonnik, który reguluje pracę całego układu pokarmowego. Co ważne, płatki owsiane zapewniają sporą dawkę energii, która uwalnia się stopniowo, a co za tym idzie, przez długi czas odczuwamy sytość.

Osoby dbające o sylwetkę mogą zamienić kilka składników na inne. Jednym z nich jest mąka pszenna, której w przepisie jest aż 400 g. Zamiast niej można tutaj użyć mąki pełnoziarnistej, która pomimo sporej kaloryczności dostarcza także do organizmu mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Zmiany można dokonać również w odniesieniu do cukru. Na rynku dostępnych jest wiele niskokalorycznych zamienników, które smakują równie dobrze. Warto też zwrócić uwagę na kwestię dodatków. Osobom na diecie polecamy świeże owoce, bezcukrowe konfitury lub odrobinę masła orzechowego.

Składniki na placki z płatkami owsianymi (porcja dla 4 osób):

- 400 g mąki, najlepiej pszennej lub pełnoziarnistej

- 125 g płatków owsianych błyskawicznych

- 2 jajka

- 500 ml jogurtu greckiego, naturalnego, kefiru lub maślanki,

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego

- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

- olej lub klarowane masło do smażenia

- syrop klonowy

- ulubione owoce lub konfitura

Sposób przygotowania placków z płatkami owsianymi:

Do miski przesiać odpowiednią ilość mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, sól oraz cukier (lub zamiennik). Wymieszać, a następnie dorzucić płatki owsiane.

W osobnej, dużej misce umieścić jogurt (lub zamiennik) oraz jajka i dokładnie wymieszać rózgą. Najlepiej jeśli te produkty będą w temperaturze pokojowej. Niewielkimi partiami dodawać wymieszane wcześniej suche produkty i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło i wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.

Wyjąć patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką, wlać olej i zaczekać aż mocno się rozgrzeje. Następnie nałożyć po pełnej łyżce ciasta na jeden placek. Jednocześnie na patelni powinno zmieścić się około 5 placków. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż ciasto urośnie, na górnej części zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a dół będzie rumiany.

Placki można przełożyć na drugą stronę i pozostawić na ogniu jeszcze na 2 minuty. Jeśli ciasto zaczyna być zbyt ciemne to można jeszcze zmniejszyć płomień. Nie warto jednak skracać czasu smażenia, ponieważ może to spowodować, że ciasto w środku będzie jeszcze surowe.

Placuszki podawać z wybranymi przez siebie dodatkami.

Jak podawać placuszki, aby wyglądały bardziej apetycznie?

Usmażone placuszki są rumiane i same w sobie wyglądają bardzo zachęcająco. Warto jednak podać je w taki sposób, aby jadło się je jeszcze milej.

1. Ułóż placki płasko na całym talerzu tak, aby jeden delikatnie nachodził na drugiego. Całość polej syropem klonowym lub karmelem, a następnie nałóż ulubione świeże owoce. Na środku umieść liść mięty.

2. Placki poukładaj w formie wieży, którą następnie w góry obsyp cukrem pudrem. Po bokach ułóż ulubione owoce.

3. Ponownie zbuduj wieżę, tym razem układając na przemian placek i owoce. Całość polej syropem klonowym.

4. Na środku dużego, płaskiego talerza ułóż wzdłuż placki w taki sposób, aby na siebie częściowo nachodziły. Po jednej stronie, wzdłuż placków, umieść ulubioną konfiturę. Całość posyp cukrem pudrem.

5. Wersja dla dzieci – jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem i nie przekonują go nawet słodkie placuszki, spróbuj wykroić z nich różne kształty przy pomocy foremek, np. na pierniki. Tak podane i przyozdobione owocami na pewno szybko znikną z talerza.

Następny artykuł