Placki z zsiadłego mleka
Placki z zsiadłego mleka
Placki z zsiadłego mleka to doskonały pomysł na słodkie i szybkie śniadanie lub deser.Delikatne i puszyste ciasto pasuje do owoców, dżemów i sosów, a dzięki zawartości zsiadłego mleka zjemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo.Sprawdź, jak je przygotować!
Zsiadłe mleko - wartości odżywcze
Zsiadłe mleko jest przede wszystkim źródłem kwasu mlekowego.Kwas ten niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ponieważ przyczynia się do odbudowy i ochrony naturalnej flory bakteryjnej jelit. Zapobiega również dolegliwościom gastrycznym, a nawet chroni nasz żołądek przed powstawaniem wrzodów.Zsiadłe mleko bogate jest także w witaminy z grupy B oraz wapń i potas, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i mięśniowego.
Jak przygotować zsiadłe mleko?
Do zrobienia zsiadłego mleka najlepsze jest mleko prosto od krowy, jednak w dzisiejszych czasach jest ono trudno dostępne.Zsiadłe mleko możesz przygotować natomiast z mleka pasteryzowanego. W tym celu potrzebujesz:- litr mleka pasteryzowanego,- łyżkę śmietany.
Mleko podgrzej do temperatury 28°C, następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Odstaw w suche i ciepłe miejsce. Zsiadłe mleko będzie gotowe po dwóch dniach.
Placki z zsiadłego mleka
Aby przygotować około 15 placków, potrzebujesz:- 1,5 szklanki mąki pszennej,- 2 jajka,- szklankę zsiadłego mleka,- 2 łyżki cukru,- pół łyżeczki sody oczyszczonej,- szczyptę soli,- olej do smażenia.
Mąkę, cukier, sodę i sól wsyp do miski i dokładnie wymieszaj łyżką.Następnie dodaj jajka, zsiadłe mleko i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta bez grudek.
Smaż na wcześniej rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Placuszki będą delikatnie zwiększać swoją objętość i ładnie się zarumienią.Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.