Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki z zsiadłego mleka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:49

Placki z zsiadłego mleka

Placki z zsiadłego mleka
pixabay.com

Placki z zsiadłego mleka

Placki z zsiadłego mleka to doskonały pomysł na słodkie i szybkie śniadanie lub deser.Delikatne i puszyste ciasto pasuje do owoców, dżemów i sosów, a dzięki zawartości zsiadłego mleka zjemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo.Sprawdź, jak je przygotować!

Zsiadłe mleko - wartości odżywcze

Zsiadłe mleko jest przede wszystkim źródłem kwasu mlekowego.Kwas ten niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ponieważ przyczynia się do odbudowy i ochrony naturalnej flory bakteryjnej jelit. Zapobiega również dolegliwościom gastrycznym, a nawet chroni nasz żołądek przed powstawaniem wrzodów.Zsiadłe mleko bogate jest także w witaminy z grupy B oraz wapń i potas, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i mięśniowego.

Jak przygotować zsiadłe mleko?

Do zrobienia zsiadłego mleka najlepsze jest mleko prosto od krowy, jednak w dzisiejszych czasach jest ono trudno dostępne.Zsiadłe mleko możesz przygotować natomiast z mleka pasteryzowanego. W tym celu potrzebujesz:-  litr mleka pasteryzowanego,-  łyżkę śmietany.

Mleko podgrzej do temperatury 28°C, następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Odstaw w suche i ciepłe miejsce. Zsiadłe mleko będzie gotowe po dwóch dniach.

Placki z zsiadłego mleka

Aby przygotować około 15 placków, potrzebujesz:- 1,5 szklanki mąki pszennej,- 2 jajka,- szklankę zsiadłego mleka,- 2 łyżki cukru,- pół łyżeczki sody oczyszczonej,- szczyptę soli,- olej do smażenia.

Mąkę, cukier, sodę i sól wsyp do miski i dokładnie wymieszaj łyżką.Następnie dodaj jajka, zsiadłe mleko i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta bez grudek.

Smaż na wcześniej rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Placuszki będą delikatnie zwiększać swoją objętość i ładnie się zarumienią.Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Tagi: