Placki ziemniaczane z mięsem - tani i sycący obiad
Przepis na placki ziemniaczane inaczej? Placki z mięsem mielonym, suszonym majerankiem, podane z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Jest również bardzo pożywne dzięki sporej zawartości mięsa. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem, idealne na rodzinny, niezwykły obiad.
Placki ziemniaczane to smaczne, tradycyjne już danie, które często gości na naszych stołach. Danie przygotujesz na wiele sposobów: z cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to zupełna nowość w mojej kuchni, która szybko stała się hitem. Danie podaj z posiekaną natką pietruszki i śmietaną, a znikną błyskawicznie.
Placki ziemniaczane przygotuj z dużych ziemniaków zeszłorocznych, najlepiej odmian mącznych typu B lub C, jak np. Orlik, Sante, Irys. Odmiany te mają małą ilość wody, a dużo skrobi, dzięki czemu placki są zwarte, nie palą się na patelni i są delikatne w środku z chrupiącą skórką. Z ziemniaków mącznych zrobisz również najsmaczniejsze kluski śląskie i pyzy z mięsem.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z gulaszem , które posmakują każdemu.
Przepis na placki ziemniaczane z mięsem
Składniki na 8-10 placków:
-
5 dużych ziemniaków zeszłorocznych
-
duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 jajka
-
400 g mięsa mielonego
-
4 łyżki mąki pszennej
-
płaska łyżeczka suszonego majeranku
-
łyżka soli
-
pieprz mielony czarny
-
olej rzepakowy do smażenia
-
kwaśna śmietana i natka pietruszki do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem?
Ziemniaki zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby oddały nadmiar wody. Do miski włóż mięso mielone, dodaj startą na tarce cebulę, czosnek, dopraw majerankiem, wymieszaj. Ziemniaki odsącz przez tetrę i dodaj do masy, dopraw solą, pieprzem, wsyp mąkę, wbij jajka.
Źródło zdjęcia: canva/Smoczyslaw
Masę ziemniaczano-mięsną dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż placki po 4-5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika. Gotowe placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.