Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
pixabay.com

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie możemy jeść na różne sposoby. Zdecydowanie najpopularniejszym jest ten, w którym łączymy je w formie dodatku z mięsem i ciemnym sosem pieczeniowym oraz surówką. Nie jest to jednak jedyny sposób na podanie klusek. Kluski doskonale komponują się podane np. z samym roztopionym masłem i cebulką. My jednak przychodzi z nieco ciekawszą propozycją i przedstawiamy przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym.

Co ważne w przypadku klusek śląskich to to, że możemy przygotować je z dowolnej ilości ziemniaków. Jeżeli chcemy powiększyć lub pomniejszyć porcję w stosunku do konkretnego przepisu, wystarczy ¼ ziemniaków zastąpić odpowiadającą im objętości ilością mąki. Warto także pamiętać o tym, że jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, ponieważ dodaliśmy więcej ziemniaków oraz mąki, możemy dodać również więcej jajek, np. 2. Masa powinna być lekko kleista w konsystencji.

Składniki na kluski śląskie:

· 500 gramów ugotowanych ziemniaków

· 1 szklanka mąki ziemniaczanej

· 1 jajko

· przyprawy: ½ łyżeczki soli

Składniki na sos pieczarkowy:

· 200 gramów pieczarek

· 1 cebula

· ½ pęczku kopru

· 100 gramów boczku wędzonego

· 1 łyżka stołowa masła

· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

· 125 mililitrów śmietanki 30%

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Przyrządzanie klusek śląskich z sosem pieczarkowym rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania ziemniaków. Wszystkie dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i gotujemy. Pamiętajmy, aby zrobić to w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgniatamy przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Jeśli chcemy osiągnąć efekt jeszcze większego rozdrobnienia, możemy przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia.

Ziemniaczaną masę pozostawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ziemniaki odparują, należy podzielić je na 4 części i jedną z nich odłożyć. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – 1 szklanka podana w przepisie jest miarą orientacyjną, mąki należy wsypać tyle, aby uzupełniła miejsce po ziemniakach.

Do garnka wbijamy jajko i z powrotem dodajemy odłożoną wcześniej ¼ ziemniaków.

Całość solimy i urabiamy rękami na gładką masę.

Formujemy kulę, po czym odrywamy niewielkie fragmenty ciasta i formujemy je w małe kulki.

Palcem robimy wgłębienie po środku każdej z kulek.

W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Należy ją w trakcie gotowania osolić. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy na nią ½ wszystkich klusek. Zmniejszamy ogień pod garnkiem.

Gotujemy kluski przez 10 minut, ciągle mieszając.

Należy zwrócić uwagę na to, aby woda się nie gotowała.

Po 10 minutach wyjmujemy gotowe kluski przy użyciu sitka lub łyżki cedzakowej. Z drugą częścią klusek postępujemy dokładnie tak samo.

Kluski możemy włożyć do garnka, w którym będzie niewielka ilość masła. Wówczas należy naczynie przykryć, aby kluski nie wyschły. Dzięki takiemu zabiegowi będą lekko natłuszczone i ciepłe, a co najważniejsze – nie staną się suche. Tak mogą czekać do momentu połączenia z sosem.

Pieczarki obieramy. Kroimy je w plastry lub w grubą kostkę.

Cebulę również obieramy i szatkujemy na drobno.

Boczek tniemy w niewielkich rozmiarów kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego cebulę i boczek. Oba składniki smażymy przez około 6 minut. Nie zapominajmy w tym czasie o mieszaniu.

Po 6 minutach wsypujemy na patelnię również pieczarki. Po chwili dodajemy także masło. Zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Podczas smażenia doprawiamy wszystkie składniki solą i pieprzem.

Koper płuczemy i szatkujemy.

Kiedy z pieczarek odparuje woda i grzyby zaczną delikatnie się rumienić, na patelnię wlewamy śmietankę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby sos dobrze rozprowadził się po wszystkich składnikach.

Gotujemy sos jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.

Tuż przed wyłączeniem ognia pod patelnią wsypujemy na nią koperek. Mieszamy, po czym wyłączamy palnik.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym podajemy na gorąco. Możemy najpierw położyć kluski na talerzu i polać je sosem lub też wrzucić kluski na patelnię i dokładnie obtoczyć je w sosie i serwować w ten sposób.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kluski_slaskie/przepis.html

2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym

3. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym-3

Następny artykuł