Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pleśniak – kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Pleśniak – kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

Pleśniak z dżemem porzeczkowym
Pexels/ Anna Tukhfatullina

Ciasto pleśniak z porzeczkami, czyli proste w przygotowaniu ciasto domowe

Wszyscy wiemy, że nic nie zastąpi domowych wypieków. I nie chodzi tu jedynie o pewność co do składników, a atmosferę, która towarzyszy pieczeniu i unoszący się w całym domu kuszący zapach. Do najpopularniejszych ciast domowych należą m.in. jabłecznik, murzynek, sernik, brownie i pleśniak. Ten ostatni nie ma sobie równych! Pleśniak to tradycyjny kruchy placek składający się z pięciu warstw. Dwie z nich to warstwy kruchego ciasta. Na spodzie pleśniaka rozsmarowujemy kwaśne powidła lub dżem, najlepiej porzeczkowy lub wiśniowy. Kolejną warstwą jest ta, od której ciasto wzięło swoją nazwę, czyli sztywna pianka z białek. Warto dodać, że pleśniak niejedno ma imię i nazywane jest również skubańcem, strzępcem, przekładańcem i figowcem. Szczególnie popularne było w latach osiemdziesiątych.

Co zrobić, żeby pianka z białek w pleśniaku nie opadła?

Efektowna beza to jedna z najważniejszych warstw pleśniaka. Często jednak zdarza się tak, że zamiast pięknej, wysokiej pianki, mamy smutną, cienką warstwę oklapniętych białek. Co zatem należy zrobić, żeby pianka w cieście nie opadła? Po pierwsze, wybierz jajka, które… nie są zupełnie świeże! Powinny postać parę dni w lodówce. Przed ubiciem piany koniecznie wyjmij je z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Z takich białek Twoja piana zyska większą objętość. Po drugie, pianę najlepiej jest ubijać w szklanej, porcelanowej lub misce. Zrezygnuj ze śliskiej miski plastikowej. Po trzecie, pianę z białek najlepiej ubić za pomocą miksera, ale możesz również użyć do tego blendera lub trzepaczki. Pamiętaj, że żadne z tych narzędzi nie może być tłuste, bo piana z białek nie lubi tłuszczu. Po czwarte, zacznij ubijanie piany od najmniejszej intensywności. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może wrócić do swojej pierwotnej konsystencji. Ubitą pianę z białek przygotuj na 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki. Musisz wykorzystać ją od razu, inaczej opadnie.

Przepis na ciasto pleśniak z dżemem porzeczkowym

Poniżej podajemy Ci prosty przepis na tradycyjny pleśniak z konfiturą porzeczkową, bezą z białek i pyszną kruszonką. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmie Ci dużo czasu. Do dzieła!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g)

  • 1 i 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • kostka zimnego masła (200 g)

  • 6 średnich jajek

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka soku z cytryny

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

undefined

Przygotowanie

Przesiej mąkę do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło, 2/3 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i proszek do pieczenia. Rozdrabniaj ciasto palcami lub użyj do tego miksera.Do miski dodaj 6 żółtek jajek (oddziel białka do pianki) i łyżkę śmietany. Całość ponownie wymieszaj, aż do powstania gładkiego ciasta.Masę podziel na dwie części: jedna powinna być mniejsza. Przygotuj formę do ciasta; może być to tortownica o średnicy 28 cm lub prostokątna forma 30 cm x 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta przeznacz na wylepienie spodu. Mniejszą zetrzyj na kruszonkę na tarce. Foremkę i kruszonkę włóż do lodówki. Teraz przygotuj piankę do pleśniaka. Oddzielone od jajek białka ubij na sztywną pianę; możesz to zrobić trzepaczką lub mikserem. Gdy piana zmieni już kolor na biały, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Dodawaj stopniowo szklankę cukru, cały czas mieszając, aż piana stanie się gęsta. Dodaj również łyżkę mąki ziemniaczanej.Wyjmij z lodówki foremkę oraz kruszonkę. Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy, a na nim pianę z białek. Całość posyp kruszonką.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 40-50 min.

Tagi: Ciasto