Pleśniak z dżemem porzeczkowym
Pexels/ Anna Tukhfatullina

Pleśniak – kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

Masz smaka na pleśniaka? Nic dziwnego! Od tego pysznego, lekko kwaskowego ciasta trudno się oderwać. Jeśli głowisz się nad tym, jakie ciasto upiec na niedzielny deser, gwarantujemy, że pleśniak z dżemem porzeczkowym to najlepszy wybór. Przygotowanie skubańca jest naprawdę szybkie i proste. Sprawdź!

Ciasto pleśniak z porzeczkami, czyli proste w przygotowaniu ciasto domowe

Wszyscy wiemy, że nic nie zastąpi domowych wypieków. I nie chodzi tu jedynie o pewność co do składników, a atmosferę, która towarzyszy pieczeniu i unoszący się w całym domu kuszący zapach. Do najpopularniejszych ciast domowych należą m.in. jabłecznik, murzynek, sernik, brownie i pleśniak. Ten ostatni nie ma sobie równych! Pleśniak to tradycyjny kruchy placek składający się z pięciu warstw. Dwie z nich to warstwy kruchego ciasta. Na spodzie pleśniaka rozsmarowujemy kwaśne powidła lub dżem, najlepiej porzeczkowy lub wiśniowy. Kolejną warstwą jest ta, od której ciasto wzięło swoją nazwę, czyli sztywna pianka z białek. Warto dodać, że pleśniak niejedno ma imię i nazywane jest również skubańcem, strzępcem, przekładańcem i figowcem. Szczególnie popularne było w latach osiemdziesiątych.

Co zrobić, żeby pianka z białek w pleśniaku nie opadła?

Efektowna beza to jedna z najważniejszych warstw pleśniaka. Często jednak zdarza się tak, że zamiast pięknej, wysokiej pianki, mamy smutną, cienką warstwę oklapniętych białek. Co zatem należy zrobić, żeby pianka w cieście nie opadła? Po pierwsze, wybierz jajka, które… nie są zupełnie świeże! Powinny postać parę dni w lodówce. Przed ubiciem piany koniecznie wyjmij je z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Z takich białek Twoja piana zyska większą objętość. Po drugie, pianę najlepiej jest ubijać w szklanej, porcelanowej lub misce. Zrezygnuj ze śliskiej miski plastikowej. Po trzecie, pianę z białek najlepiej ubić za pomocą miksera, ale możesz również użyć do tego blendera lub trzepaczki. Pamiętaj, że żadne z tych narzędzi nie może być tłuste, bo piana z białek nie lubi tłuszczu. Po czwarte, zacznij ubijanie piany od najmniejszej intensywności. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może wrócić do swojej pierwotnej konsystencji. Ubitą pianę z białek przygotuj na 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki. Musisz wykorzystać ją od razu, inaczej opadnie.

Przepis na ciasto pleśniak z dżemem porzeczkowym

Poniżej podajemy Ci prosty przepis na tradycyjny pleśniak z konfiturą porzeczkową, bezą z białek i pyszną kruszonką. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmie Ci dużo czasu. Do dzieła!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g)
  • 1 i 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • 6 średnich jajek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Przesiej mąkę do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło, 2/3 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i proszek do pieczenia. Rozdrabniaj ciasto palcami lub użyj do tego miksera.
Do miski dodaj 6 żółtek jajek (oddziel białka do pianki) i łyżkę śmietany. Całość ponownie wymieszaj, aż do powstania gładkiego ciasta.
Masę podziel na dwie części: jedna powinna być mniejsza.
Przygotuj formę do ciasta; może być to tortownica o średnicy 28 cm lub prostokątna forma 30 cm x 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta przeznacz na wylepienie spodu. Mniejszą zetrzyj na kruszonkę na tarce. Foremkę i kruszonkę włóż do lodówki.
Teraz przygotuj piankę do pleśniaka. Oddzielone od jajek białka ubij na sztywną pianę; możesz to zrobić trzepaczką lub mikserem. Gdy piana zmieni już kolor na biały, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Dodawaj stopniowo szklankę cukru, cały czas mieszając, aż piana stanie się gęsta. Dodaj również łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyjmij z lodówki foremkę oraz kruszonkę. Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy, a na nim pianę z białek. Całość posyp kruszonką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 40-50 min.

Następny artykuł