Smakosze.pl Produkty Polacy chętnie na nich smażą, a eksperci załamują ręce. Najgorszy możliwy wybór
Fot. Shutterstock/lemacpro

Polacy chętnie na nich smażą, a eksperci załamują ręce. Najgorszy możliwy wybór

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Dania przygotowywane na niewłaściwym tłuszczu nie tylko wyjdą niesmaczne, ale też szkodliwe, bo przyczyniają się do rozwoju chorób serca, miażdżycy, a nawet udaru. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jaki olej jest szkodliwy.

Smażenie podstawą niejednego dania

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej w naszym kraju. Kotlety , ryby czy placki ziemniaczane smakują tak dobrze, tylko dlatego, że zostały przygotowane właśnie tą metodą. Choć w ostatnim czasie mówi się, że należy unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu, trudno wyobrazić sobie bez nich polskiej kuchni.

Dlatego, zamiast całkowicie eliminować smażone dania z diety, zdecydowanie lepiej ograniczyć ich ilość, a przede wszystkim wybierać odpowiedni do smażenia olej. Okazuje się, że wielu Polaków korzysta z niewłaściwych produktów i są narażeni na niebezpieczne choroby . Można ich uniknąć, tylko poprzez odstawienie szkodliwego tłuszczu.

olej na patelni.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Ten olej nie nadaje się do smażenia

Wydawać by się mogło, że olej to olej i nie ma większego znaczenia, który wybiera się do smażenia. Okazuje się, że jest zgoła inaczej, bo w kuchni wszystko ma znaczenie, a w szczególności dobór produktów. Dlatego do smażenia nie powinno używać się oleju lnianego. Choć sam produkt jest bardzo zdrowy i zawiera sporo kwasów omega-3 i omega-6, ale zupełnie nie nadaje się do smażenia. Jego niska temperatura dymienia sprawia, że pod wpływem temperatury wydzielają się nadtlenki, który sprzyjają rozwojowi miażdżycy.

Innym popularnym produktem do smażenia jest olej rydzowy. Co prawda ma on działanie prozdrowotne, bo wspiera układ sercowo-naczyniowy. W dodatku zawiera się w nim sporo witaminy E. Niestety użycie tego oleju do smażenia wiąże się z tym, że przez wysoką temperaturę traci on prozdrowotne właściwości.

Nie tylko olej, ale też ten produkt

Okazuje się, że nie tylko wymienione oleje nie nadają się do smażenia, ale też margaryna. Wielu wciąż używa tłuszczu właśnie w tej formie, a to spory błąd. Produkt zawiera w sobie izomery trans kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe i przyczyniają się do wzrostu szkodliwego cholesterolu. A ten, sprzyja rozwojowi miażdżycy, udarów i chorób serca. W dodatku do organizmu mogą przeniknąć substancje rakotwórcze.

Pod żadnym pozorem do smażenia nie używaj wyżej wymienionych olejów oraz margaryny, a z dużą pewnością unikniesz poważnych chorób. Dzięki temu twoje posiłki, pomimo tego, że smażone, będą zdrowsze.

margaryna.jpg
Fot. Canva/fortyforks
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy