Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bogaty w białko i błonnik, wygląda jak kasza. Ma szerokie zastosowanie w kuchni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2025 19:02

Bogaty w białko i błonnik, wygląda jak kasza. Ma szerokie zastosowanie w kuchni

kuskus
Fot. Shutterstock/DenisMArt

Ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Te produkty najczęściej wykorzystujemy w swojej kuchni. Na rynku dostępny jest także produkt, z którego mało kto w Polsce korzysta. Bogaty jest w błonnik i białko. Wygląda jak kasza, a jest makaronem. Najzdrowszym makaronem. Poznaj kuskus perłowy i zaproś go do swojej kuchni.

O kuskusie słów kilka

Kuskus perłowy to gatunek makaronu wywodzącego się z izraelskiej kuchni. Tamtejszym przysmakiem są ugotowane ziarna przesmażone z cebulką lub pastą pomidorową. Kuskus perłowy wykorzystywany jest w kuchni na wiele różnych sposobów. Ceniony za delikatny smak i uniwersalność. W Polsce jednak wciąż mało wykorzystywany, a szkoda.

Kuskus perłowy jest bogatym źródłem błonnika i białka roślinnego. Ma również niski indeks glikemiczny. Jest więc dobrym wyborem dla wszystkich osób dbających o zdrowie, sylwetkę, a także wszystkich, którzy borykają się z cukrzycą.

Kuskus wytwarzany jest z pszenicy durum. Zawiera więc gluten. Osoby chorujące na celiakię nie powinny wprowadzać go do swojej diety. W artykule przestawiłam zastosowanie makaronu w kuchni. Poniżej znajdziesz także autorską propozycję podania, czyli szybki, tani obiad z jednej patelni.

kukskus perłowy.jpg
Fot. Shutterstock
Niezawodny patent babci na puszysty i wilgotny sernik. Ciasto zawsze się udaje

Do czego można wykorzystać kuskus?

Kuskus perłowy charakteryzuje się delikatnym, bardzo uniwersalnym smakiem. Ugotowane “kuleczki” nie sklejają się, przez co dodatkowo wyglądają atrakcyjnie na talerzu. Ten makaron możemy wykorzystać w kuchni na wszystkie możliwe sposoby. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Kuskus perłowy doskonale smakuje np. w krupniku, czy zupie ryżowej. Z powodzeniem zastąpi także kaszę, chleb, czy ziemniaki w takich daniach, jak gulasz, czy mięso duszone w sosie własnym lub grzybowym. Kuskus cudownie smakuje w połączeniu z mięsem wołowym, wieprzowym, owocami morza, drobiem i rybami.

Warto dodawać go także do ulubionych sałatek, a także dań jednogarnkowych. Nie dość, że jest o wiele zdrowszy i lżejszy od zwykłego makaronu, czy ryżu, to jeszcze wygląda przepięknie. Sałatki i dania jednogarnkowe z kuskusem perłowym są po prostu pyszne.

kukskus perłowy.jpg
Fot. Shutterstock

Moja propozycja podania, czyli szybki obiad z kuskusem perłowym

Na obiad postanowiłam przygotować danie w stylu “wykorzystam to, co akurat mam w lodówce”. Dania jednogarnkowe są bardzo proste i zajmują naprawdę mało czasu. Efekt przerósł moje oczekiwania. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 woreczek kuskusa perłowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie marchewki
  • ¼ opakowania sera feta
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka groszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jednogarnkowe danie z kuskusem. Palce lizać!

Kuskus ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zostaw w garnku z wodą. Pokrój pieczarki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę czosnek. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Mięso oprósz solą, pieprzem i podsmaż na patelni. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek. Wsyp marchewkę, pieczarki. Całość oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Teraz dodaj kurczaka, wlej odrobinę wody z gotowania kuskusa i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj ugotowane ziarna, wsyp groszek. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby podlej jeszcze wodą.

Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Poznaj również zdrowy zamiennik mąki. Sosy zagęszczone tym produktem smakują wyśmienicie. Na obiad polecam również zupę z nietypowej kapusty. Kapuśniak może się schować.

kukskus perłowy.jpg
Fot. Shuttersock