Polędwiczki z suszonymi grzybami
Polędwiczki z suszonymi grzybami - przepis
Składniki:
25 g suszonych grzybów1 polędwiczka wieprzowa (500 g)1 mała cebula1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki oliwy1/2 łyżki masła100 ml śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki musztardy1 łyżka sosu sojowegonatka pietruszki
PRZYGOTOWANIESuszone grzyby należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wieczorem pokrój je na plasterki, a następnie zalej 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Jeśli jednak dopiero rano zapragnąłeś zrobić tę potrawę, jest jeszcze szansa. Kilka godzin przed gotowaniem zalej grzyby gorącą wodą.
Polędwiczkę pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm i delikatnie przyklep tłuczkiem do grubości 1 cm. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i oregano, skrop łyżką oliwy i odstaw na talerz.
Cebulę obierz pokrój w kostkę. Odcedź grzyby przy pomocy sitka.
Dużą patelnię wysmaruj oliwą i zeszklij na niej pokrojoną cebulę.
Gdy cebula już się zeszkli, dodaj do niej grzyby i podsmażaj razem przez około 5 minut, regularnie mieszając.
Po 5 minutach dodaj masło i smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmij grzyby z cebulą z patelni i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki. Dopraw je solą i smaż po około 2 minuty z każdej strony,
Następnie dodaj podsmażone grzyby z cebulą.
Do śmietanki dodaj 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę sosu sojowego. Wlej na patelnię i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec posyp natką pietruszki.
PROPOZYCJA PODANIAPolędwiczki w sosie pieczarkowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym, puree z kalafiora lub pieczonymi, ziemniaczkami wachlarzykami (zwane też Hasselback). Do tego można podać surówkę lub sałatkę ze śmietaną.
Jak zrobić ziemniaczane wachlarzyki?
Wachlarzyki z ziemniaków to smaczny i bardzo dekoracyjny dodatek do obiadu. Jak je przygotować?
Składniki:
-
4 średnie ziemniaki
-
4 ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
dowolne zioła - koperek, pietruszka, rozmaryn
-
2-3 łyżeczki parmezanu lub grana padano do posypania
-
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobrze myjemy i suszymy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki układamy na desce i nacinamy w poprzek na plasterki, ale nie przecinamy.
Czosnek mieszamy z solą i wybranymi ziołami (na przykład koperek, pietruszka, rozmaryn) i delikatnie układamy między nacięciami. Lekko smarujemy oliwą z oliwek i solimy.
Układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200ºC około 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) do miękkości.
Pod koniec pieczenia możemy posypać ziemniaki tartym parmezanem.
Wachlarzyki gotowe!
Puree z kalafiora
Innym pomysłem na dodatek do mięsa jest zrobienie kremowego puree z kalafiora.
Składniki:
1/2 główki kalafiora ( około 350 g) 30 g masła2-3 łyżki mleka100 ml chudej śmietanysól morskapieprzPrzygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.
Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.
Kremowe puree z kalafiora już gotowe!
Sałatka ze śmietaną
Do mięsa w sosie z suszonych borowików i puree lub pieczonych ziemniaków warto dodać sałatkę lub surówkę. Sałatka ze śmietaną wkomponuje się tu idealnie! Świeża i zdrowa, oblana lekko słodkim, śmietankowym sosem sprawi, że całość będzie smakowała jak w najlepszej restauracji! Dodatkowo, jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut!
Składniki:
1 główka sałaty (do 300 g)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%pół łyżeczki octu lub łyżka soku z cytrynypół płaskiej łyżeczki cukru pudruszczypta soli i pieprzudo posypania: pół garści natki pietruszkiZ główki sałaty zdejmij wszystkie liście. Każdy liść przepłucz nad zlewem pod zimną wodą i delikatnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Porwij liście sałaty w dłoniach na mniejsze kawałki. Możesz usunąć z nich jasne i grube nerwy.
W miseczce wymieszaj razem trzy łyżki śmietany kwaśnej 18%, pół łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, pół płaskiej łyżeczki cukru pudru oraz szczyptę soli i pieprzu. Tą mieszanką polej kawałki sałaty na kawałki sałaty i całość delikatnie zamieszaj. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!