Smakosze.pl Przepisy Polędwiczki z suszonymi grzybami
pixabay.com

Polędwiczki z suszonymi grzybami

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Polędwiczki z suszonymi grzybami - przepis

Składniki:

25 g suszonych grzybów1 polędwiczka wieprzowa (500 g)1 mała cebula1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki oliwy1/2 łyżki masła100 ml śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki musztardy1 łyżka sosu sojowegonatka pietruszki

PRZYGOTOWANIESuszone grzyby należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wieczorem pokrój je na plasterki, a następnie zalej 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Jeśli jednak dopiero rano zapragnąłeś zrobić tę potrawę, jest jeszcze szansa. Kilka godzin przed gotowaniem zalej grzyby gorącą wodą.

Polędwiczkę pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm i delikatnie przyklep tłuczkiem do grubości 1 cm. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i oregano, skrop łyżką oliwy i odstaw na talerz.

Cebulę obierz pokrój w kostkę. Odcedź grzyby przy pomocy sitka.

Dużą patelnię wysmaruj oliwą i zeszklij na niej pokrojoną cebulę.

Gdy cebula już się zeszkli, dodaj do niej grzyby i podsmażaj razem przez około 5 minut, regularnie mieszając.

Po 5 minutach dodaj masło i smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmij grzyby z cebulą z patelni i odłóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki. Dopraw je solą i smaż po około 2 minuty z każdej strony,

Następnie dodaj podsmażone grzyby z cebulą.

Do śmietanki dodaj 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę sosu sojowego. Wlej na patelnię i zagotuj, aż sos zgęstnieje.  Pod koniec posyp natką pietruszki.

PROPOZYCJA PODANIAPolędwiczki w sosie pieczarkowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym, puree z kalafiora lub pieczonymi, ziemniaczkami wachlarzykami (zwane też Hasselback). Do tego można podać surówkę lub sałatkę ze śmietaną.

Jak zrobić ziemniaczane wachlarzyki?

Wachlarzyki z ziemniaków to smaczny i bardzo dekoracyjny dodatek do obiadu. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki

  • 4 ząbki  czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • dowolne zioła - koperek, pietruszka, rozmaryn

  • 2-3 łyżeczki parmezanu lub grana padano do posypania

  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze myjemy i suszymy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ziemniaki układamy na desce i nacinamy w poprzek na plasterki, ale nie przecinamy.

Czosnek mieszamy z solą i wybranymi ziołami (na przykład koperek, pietruszka, rozmaryn) i delikatnie układamy między nacięciami. Lekko smarujemy oliwą z oliwek i solimy.

Układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200ºC około 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) do miękkości.

Pod koniec pieczenia możemy posypać ziemniaki tartym parmezanem.

Wachlarzyki gotowe!

Puree z kalafiora

Innym pomysłem na dodatek do mięsa jest zrobienie kremowego puree z kalafiora.

Składniki:

1/2 główki kalafiora ( około 350 g) 30 g masła2-3 łyżki mleka100 ml chudej śmietanysól morskapieprzPrzygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.

Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.

Kremowe puree z kalafiora już gotowe!

Sałatka ze śmietaną

Do mięsa w sosie z suszonych borowików i puree lub pieczonych ziemniaków warto dodać sałatkę lub surówkę. Sałatka ze śmietaną wkomponuje się tu idealnie! Świeża i zdrowa, oblana lekko słodkim, śmietankowym sosem sprawi, że całość będzie smakowała jak w najlepszej restauracji! Dodatkowo, jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut!

Składniki:

1 główka sałaty  (do 300 g)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%pół łyżeczki octu lub łyżka soku z cytrynypół płaskiej łyżeczki cukru pudruszczypta soli i pieprzudo posypania: pół garści natki pietruszkiZ główki sałaty zdejmij  wszystkie liście. Każdy liść przepłucz nad zlewem pod zimną wodą i delikatnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Porwij liście sałaty w dłoniach na mniejsze kawałki. Możesz usunąć z nich jasne i grube nerwy.

W miseczce wymieszaj razem trzy łyżki śmietany kwaśnej 18%, pół łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, pół płaskiej łyżeczki cukru pudru oraz szczyptę soli i pieprzu. Tą mieszanką polej kawałki sałaty na kawałki sałaty i całość delikatnie zamieszaj. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy