Policzki wieprzowe w sosie grzybowym
Policzki wieprzowe w sosie grzybowym to pomysł na wykwintne, delikatne i bardzo aromatyczne danie. Policzki przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i potrawę na ważniejsze spotkania i uroczystości i z pewnością oczarujesz nimi wszystkich gości. Poznaj przepis na policzki wieprzowe w sosie grzybowym.
Policzki to najdelikatniejsze mięso wieprzowe, jest soczyste, pełne smaku i aromatu. Policzki nie mają przerostów, nie są łykowate, przygotowujesz czysty kawałek delikatnej wieprzowiny. Policzki przez smażeniem i duszeniem w sosie zawsze obtocz w mące pszennej, aby zachowały swoją delikatną strukturę.
Policzki w sosie z suszonych grzybów to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Doskonała wieprzowina w aromatycznym sosie smakuje wybornie w towarzystwie ziemniaków w mundurkach lub kaszy, podanych z surówką, kalafiorem lub szparagami.
Przygotuj równie delikatne i aromatyczne policzki wołowe- tu poznasz przepis Karola Okrasy na wyśmienite policzki wołowe w sosie własnym z kardamonem i czerwonym winem.
Przepis na policzki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki na 4 porcje:
-
12 policzków wieprzowych
-
duża garść suszonych grzybów
-
cebula
-
czosnek granulowany
-
papryka ostra mielona
-
kostka bulionowa
-
mąka
-
olej roślinny
-
sól, pieprz
-
100 ml śmietany 18%
Jak przygotować policzki wieprzowe w sosie grzybowym?
Grzyby przełóż do miseczki i zalej dwiema szklankami gorącej wody, odstaw na pół godziny, aby zmiękły. Mięso umyj, oczyść, osusz i dopraw czosnkiem granulowanym, papryką, pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzej olej, obtocz policzki w mące i podsmaż przez chwilę z każdej strony, następnie przełóż je do większego garnka. Na oleju z mięsa zeszklij posiekaną cebulę i również przełóż do policzków, wlej grzyby razem z wodą po moczeniu, dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu.
W razie potrzeby dolej odrobinę wody, policzki muszą się dusić. Kiedy już mięso będzie miękkie, wyjmij je, wyjmij również kilka grzybów, a wywar z resztę zmiksuj, aby powstał sos.
Do sosu wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż policzki, grzyby i gotuj przez 2-3 minuty.
Smacznego.