Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem
Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem
Indyk jest niezwykle delikatnym mięsem. W połączeniu z jabłkami i aromatycznym rozmarynem otrzymamy oryginalną potrawkę, którą pokochają wszyscy!Sprawdź, w jak prosty i szybki sposób przygotujesz danie na każdą okazję.
Rozmaryn - właściwości
Rozmaryn jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywany jest w kuchni, kosmetologii, medycynie naturalnej. Zawiera bowiem ponad 200 składników, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz antyoksydacyjnie. Rozmaryn wykorzystywany jest pomocniczo w chorobach układu stawowego, pokarmowego. Inhalacje oraz herbaty z rozmarynu działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, stanowią więc doskonały i przede wszystkim naturalny środek do walki z zapaleniem oskrzeli oraz chorobami wirusowymi, takimi jak grypa lub przeziębienie.
Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem - składniki
Aby przygotować potrawkę dla czterech osób, potrzebujesz:
-
400 g piersi z indyka,
-
2 duże jabłka,
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
2 marchewki,
-
3 duże ząbki czosnku,
-
sól i pieprz,
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
-
sok z połówki cytryny,
-
oliwa z oliwek.
Filety z indyka oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny. Skrop oliwą. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i wstaw na godzinę do lodówki.
Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Pokrój jabłka oraz marchewkę i włóż je do naczynia. Następnie połóż indyka, pokrojone dwa ząbki czosnku i świeże gałązki rozmarynu. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Potrawkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 40 minut.
Propozycja podania
Delikatna, ziołowa potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem najlepiej będzie smakować z batatami lub młodymi pieczonymi ziemniakami. Możesz przygotować również pieczone bataty z czosnkiem i rozmarynem:
Składniki:
-
kilka dużych batatów,
-
oliwa z oliwek,
-
świeże gałązki rozmarynu,
-
2 ząbki czosnku,
-
pieprz, sól,
-
oliwa z oliwek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej obrane i pokrojone bataty, pokrojone ząbki czosnku, listki rozmarynu. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą. Bataty piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!