Smakosze.pl Przepisy Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem
pixabay.com

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem

Indyk jest niezwykle delikatnym mięsem. W połączeniu z jabłkami i aromatycznym rozmarynem otrzymamy oryginalną potrawkę, którą pokochają wszyscy!Sprawdź, w jak prosty i szybki sposób przygotujesz danie na każdą okazję.

Rozmaryn - właściwości

Rozmaryn jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywany jest w kuchni, kosmetologii, medycynie naturalnej. Zawiera bowiem ponad 200 składników, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz antyoksydacyjnie. Rozmaryn wykorzystywany jest pomocniczo w chorobach układu stawowego, pokarmowego. Inhalacje oraz herbaty z rozmarynu działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, stanowią więc doskonały i przede wszystkim naturalny środek do walki z zapaleniem oskrzeli oraz chorobami wirusowymi, takimi jak grypa lub przeziębienie.

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem - składniki

Aby przygotować potrawkę dla czterech osób, potrzebujesz:

  • 400 g piersi z indyka,

  • 2 duże jabłka,

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 2 marchewki,

  • 3 duże ząbki czosnku,

  • sól i pieprz,

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,

  • sok z połówki cytryny,

  • oliwa z oliwek.

Filety z indyka oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny. Skrop oliwą. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i wstaw na godzinę do lodówki.

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Pokrój jabłka oraz marchewkę i włóż je do naczynia. Następnie połóż indyka, pokrojone dwa ząbki czosnku i świeże gałązki rozmarynu. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Potrawkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 40 minut.

Propozycja podania

Delikatna, ziołowa potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem najlepiej będzie smakować z batatami lub młodymi pieczonymi ziemniakami. Możesz przygotować również pieczone bataty z czosnkiem i rozmarynem:

Składniki:

  • kilka dużych batatów,

  • oliwa z oliwek,

  • świeże gałązki rozmarynu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • pieprz, sól,

  • oliwa z oliwek.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej obrane i pokrojone bataty, pokrojone ząbki czosnku, listki rozmarynu. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą. Bataty piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy