Prosta zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa słynie ze swojego intensywnego, kwaśnego smaku i aromatu. Jeśli nie masz czasu na gotowanie bulionu i mięsa, przygotuj zupę na kostce rosołowej. Będzie równie smaczna i aromatyczna. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową, którą przygotujesz błyskawicznie.
Zupa ogórkowa posiada wyjątkowy smak i jest niezwykle zdrowa. Dzięki ogórkom kiszonym wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem i grypą. Zupa ogórkowa należy do tych zup, które smakują nawet największym niejadkom. Zawsze jest pyszna.
Zupę ogórkową możesz przygotować na kostce rosołowej, udku z kurczaka lub żeberkach wieprzowych, według przepisu Magdy Gessler . Każda wersja ma wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować. Zupę możesz przygotować również z wieloma dodatkami: z ziemniakami, ryżem, makaronem. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz ochotę.
Przepis na prostą zupę ogórkową
Składniki na 6 porcji:
-
6 ogórków kiszonych
-
średnia marchewka
-
kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
-
4 ziemniaki
-
koperek
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
liść laurowy
-
sól, pieprz
-
łyżka śmietany 18% do zup
Jak przygotować prostą zupę ogórkową?
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy razem z sokiem. Śmietanę rozrób w odrobinie wywaru, wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Smacznego.