Smakosze.pl
Zupa ogórkowa Magdy Gessler

canva/arfo

Zupa ogórkowa Magdy Gessler - mistrzowski przepis

13 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Magda Gessler wyznaje zasadę: ma być smacznie jak u mamy. Zupa ogórkowa Magdy Gessler jest przygotowywana w tradycyjny sposób z wykorzystaniem żeberek wieprzowych. Zupa jest doskonale doprawiona, niezwykle aromatyczna i smakuje wybornie. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną zupę ogórkową Magdy Gessler.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler gotowana na wolnym ogniu na żeberkach, przez co zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Mięso najpierw gotowane jest z selerem, pietruszką i porem, a dopiero później z innymi warzywami i ogórkami kiszonymi. Zupa ogórkowa przygotowana w ten sposób jest niesamowicie smaczna, pożywna i rozgrzewająca.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw. Cały smak pochodzi wyłącznie z żeberek i warzyw. Całość uzupełniona jest śmietanką oraz koperkiem, który doskonale komponuje się z zupą. Przygotuj zupę według przepisu, a odkryjesz na nowo jej wyjątkowe walory smakowe.

Magda Gessler słynie z pysznych, domowych i doskonale doprawionych dań. Tu znajdziesz przepis na obłędną zupę gulaszową Magdy Gessler, która rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.

Przepis na zupę ogórkową Magdy Gessler

Składniki na 6-8 porcji:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 5 młodych ziemniaków

  • 6 kiszonych ogórków

  • posiekany koperek

  • kawałek selera

  • por

  • średnia marchewka

  • duży korzeń pietruszki

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%

Jak przygotować zupę ogórkową Magdy Gessler?

Żeberka umyj i oczyść, jeśli są przerośnięte. Włóż do garnka, dodaj seler, pietruszkę, por, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Wyjmij warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i gotuj, aż warzywa zmiękną.

Ogórki pokrój na cienkie plasterki, śmietanę rozprowadź dokładnie z odrobiną zimnej wody i wywaru. Dodaj ogórki, wlej śmietanę, posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >