Smakosze.pl Przepisy Prosty, a zarazem imponujący tort urodzinowy - przepis krok po kroku
Canva.com - Ruth Black

Prosty, a zarazem imponujący tort urodzinowy - przepis krok po kroku

25 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Kaczmarz

Torty swój początek miały we Włoszech do Polski zawitały podczas panowania królowej Bony. Są to ciasta biszkoptowe, przekładane słodkimi kremami i dekorowane w specjalny sposób. Istnieje wiele rodzajów tortów i piecze je się z różnych okazji. Kiedyś podawane były tylko na urodzinach i weselach, obecnie torty można podawać przy każdej okazji. Dziś pokażemy ci jak w łatwy sposób przyrządzisz domowy tort urodzinowy czekoladowo bananowy!

Biszkopt na tort urodzinowy

Podstawą tortu urodzinowego jest dobrze wypieczony biszkopt.

Składniki:

- 4 jajka- 2 łyżki wody- szklanka cukru- pół szklanki mąki pszennej- pół szklanki skrobi ziemniaczanej- szczypta proszku do pieczenia- bułka tarta- margaryna

Przygotowanie biszkoptu

Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka na sztywną pianę, dodaj stopniowo i powoli cukier, miksując dodawaj pojedynczo żółtka.

Zmieszaną mąkę ze skrobią ziemniaczaną dodawaj w małych ilościach i powoli do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką na końcu dodaj wodę i zamieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, zrób to w miarę delikatnie.

Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, przygotowaną masę wylać do tortownicy. Włożyć do nagrzanego pierkania do 180 stopni i piec przez około 30 minut w opcji góra-dół. Po upływie 30 minut, wbić drewniany patyczek na środek biszkoptu i wyciągnąć i sprawdzić, czy jest mokry, jeśli tak to zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.

Gdy biszkopt będzie już upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj przygotowanego ciasta, niech chwilę tam odpocznie przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjąć z piekarnika, aby ostygł, a następnie należy go wyjąć z tortownicy i przekroić na pół, jeden blat niech znowu zostanie umieszczony w tortownicy.

Do nasączania biszkoptu potrzebujesz:

Składniki:

- 4 łyżki rumu- 2 łyżki wody- 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wysmarować część blatu biszkoptowego znajdującego się w tortownicy.

Masa czekoladowa do tortu urodzinowego

Składniki:- 100 g mlecznej czekolady- 100 g gorzkiej czekolady- 500 ml śmietany kremówki- 7 dojrzałych bananów- sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Śmietanę rozpuścić w garnku i dodać pokrojone czekolady, gotować tak, aby się rozpuściły jednocześnie mieszając, aby nie masa nie przywarła do dna. Po zagotowaniu, wystudzić masę całkowici, najlepiej wstawić ją na kilka godzin do lodówki.

Banany obrać i pokroić w plasterki, lub paski, skropić sokiem z cytryny i ułożyć tak, aby przykrył cały biszkopt.

Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem i wyłożyć na banany, aby je zakryło. Na wierzch dać drugi blat biszkopta, nasączyć tak jak poprzedni, schować na chwilę do lodówki.

Polewa czekoladowa

Zwieńczeniem tortu urodzinowego będzie polanie go masą czekoladową.

Składniki:

- odrobina mleka- 150 g mlecznej czekolady- 3 łyżki naturalnego kakao- pół kostki masła

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną na małe kawałki czekoladę, dodaj kakao i kolejno odrobinę mleka, aby polewa nie była za gęsta. Zagotuj, a następnie polej nią wierzch tortu urodzinowego.

Tort urodzinowy możesz udekorować owocami sezonowymi np., truskawkami i bananami, lub borówkami, a także, oczywiście świeczkami!

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaczmarz

Autorka teksów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy