Prosty przepis na kanapkę z tuńczykiem i jajkiem
Z czym jeść tuńczyka?
Prawdopodobnie wielu z nas ma w swojej spiżarce zapomniane opakowanie tuńczyka. Często nie wiemy, co z nim zrobić. Mimo jego prostoty może być wstępem do świetnego obiadu, śniadania, kolacji czy przekąski. Ponadto potrawy z nim przygotowywane są z reguły proste i nawet największy leń może sobie z nimi poradzić. Najbardziej oczywiste wydaje się zrobienie sałatki z tuńczykiem. Można ją zrobić na lekko lub w cięższej, zimowe wersji z dużą ilością majonezu. Składniki możemy dobierać według własnego uznania. Ciekawym rozwiązaniem są także kotlety z tuńczyka. Wystarczy ugotowaną kaszę jaglaną zmieszać z rybą, jajkiem, serem i pietruszką, a później obtoczyć w bułce. Takie kotleciki świetnie sprawdzą się do obiadu. Kolejną propozycją jest zrobienie omletu z tuńczykiem. Choć wydaje się to nietypowe, to naprawdę świetnie smakuje. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy do zarumienienia. W misce mieszamy jajka z solą i pieprzem. Następnie na patelnię wykładamy plastry ziemniaków i odsączonego tuńczyka, a później zalewamy to wszystko jajkiem. Możemy też dodać pokrojone cienko pomidory. Danie to świetnie sprawdzi się na śniadanie i zapewni nam energii na cały dzień. Na obiad za to możemy zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem. Wystarczy zmieszać jajka ze śmietaną, majonezem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia w misce i wylać na głębszą, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę. Następnie wykładać na to warstwami: pokrojone ziemniaki, cebulę, trochę koperku, odsączonego tuńczyka i ponownie ziemniaki wraz z ciastem. Pieczemy przez godzinę w 220 stopniach i mamy gotowy obiad dla całej rodziny.
Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu i wolicie prostsze przepisy, wykonajcie poniższą kanapkę z tuńczykiem i jajkiem. Niewątpliwie przypadnie wam do gustu!
Kromka chleba z tuńczykiem i jajkiem
Składniki na jedną kanapkę:
kromka pieczywamasłokilka listków rukoli1/3 puszki tuńczyka w oleju1 jajko ugotowane na twardoŁyżeczka musztardy miodowej lub zwykłej musztardy z ½ łyżeczki mioduodrobina cienko posiekanej cebulisólpieprz
Sposób przygotowania:
Pieczywo lekko opiekamy w tosterze i zostawiamy do ostudzenia. Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo (wtedy będzie nam się delikatnie rozlewać na kanapce). W międzyczasie kromkę smarujemy masłem i układamy na niej listki rukoli oraz kawałki tuńczyka. Dodajemy plasterki jajka. Całość posypujemy cebulą, solą i pieprzem. Polewamy musztardą miodową lub zwykłą musztardą z dodatkiem połowy łyżeczki miodu. Możemy ją także zastąpić samodzielnie wykonanym sosem chrzanowym.
Przepis na sos chrzanowy
Składniki:
1/2 łyżki tartego chrzanu1 łyżka gęstej śmietany1 łyżka majonezu1/2 łyżeczka soku z cytrynysól morska lub zwykłaświeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy ze sobą tarty chrzan wraz ze śmietaną oraz majonezem. Gdy składniki się połączą, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól oraz pieprz. Ponownie mieszamy. Gotowym sosem polewamy naszą kanapkę.
Kanapka z tuńczykiem w wersji alternatywnej
Naszą kanapkę możemy też wykonać w trochę inny sposób. W tej wersji będzie trochę większa i bardziej treściwa. Z tuńczyka i jajka zrobimy jedną pastę, którą będziemy mogli odłożyć na później. Pierwsze, co musimy zrobić to wymieszać majonez z chrzanem. Następnie tuńczyka łączymy z łyżeczką majonezu i startymi na tarce lub drobno posiekanymi jajkami. Oczywiście, muszą być wcześniej ugotowane na twardo.
Kolejno bierzemy bułkę i kroimy ją na pół. Smarujemy obie strony naszym majonezem z chrzanem i wykładamy sałatkę, ser żółty, pastę z tuńczyka, plastry ogórka, ponownie plasterek sałaty i biały serek naturalny. Taką kanapkę możemy zjeść od razu lub zabrać ze sobą do szkoły albo pracy.