Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Pyszne puszyste racuchy to danie, które zachwyci niejednego smakosze. Jego receptura wcale nie jest taka trudna. Podajemy sprawdzony przepis na smakołyk, który u niejednego smakosza może powodować szybsze bicie serca.
Puszyste racuchy to danie, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Mistrzyniami w przygotowaniu tej potrawy były w końcu nasze ukochane babcie. Do sieci trafiła jedna z najlepszych receptur na to danie. W czym tkwi jej sekret?
Sekret puszystych racuchów
Każdy miłośnik gotowania ma swoje sprawdzone sposoby na pyszne dania. Mistrzowie kuchni uważają, że sekretem puszystych racuchów jest dodatek maślanki .
Sprawia ona, że nasze placki są lekkie niczym chmurka. Naprawdę ciężko im się oprzeć. Poniżej podajemy przepis, którym podzieliła się słynna blogerka Jola Caputa z bloga Przepisy Joli.
Wyjątkowy przepis na puszyste racuchy
Składniki:
-
2 jajka
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 i 1/3 szklanki maślanki naturalnej
-
4 łyżki cukru
-
1/2 łyżeczki sody
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
-
cukier puder
Sposób wykonania:
Aby przygotować pyszne racuchy najpierw, musimy oddzielić żółtka od białek . Te pierwsze wlewamy do miski, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, maślankę oraz żółtka i miksujemy aż do połączenia się składników. Mieszamy powstałą masę z pianą z białek.