Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy
wikipedia/ cc.3.0 / pilecka

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

6 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Pyszne puszyste racuchy to danie, które zachwyci niejednego smakosze. Jego receptura wcale nie jest taka trudna. Podajemy sprawdzony przepis na smakołyk, który u niejednego smakosza może powodować szybsze bicie serca.

Puszyste racuchy to danie, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Mistrzyniami w przygotowaniu tej potrawy były w końcu nasze ukochane babcie. Do sieci trafiła jedna z najlepszych receptur na to danie. W czym tkwi jej sekret?

Sekret puszystych racuchów

Każdy miłośnik gotowania ma swoje sprawdzone sposoby na pyszne dania. Mistrzowie kuchni uważają, że sekretem puszystych racuchów jest dodatek maślanki .

Sprawia ona, że nasze placki są lekkie niczym chmurka. Naprawdę ciężko im się oprzeć. Poniżej podajemy przepis, którym podzieliła się słynna blogerka Jola Caputa z bloga Przepisy Joli.

Wyjątkowy przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/3 szklanki maślanki naturalnej

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Sposób wykonania:

Aby przygotować pyszne racuchy najpierw, musimy oddzielić żółtka od białek . Te pierwsze wlewamy do miski, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, maślankę oraz żółtka i miksujemy aż do połączenia się składników. Mieszamy powstałą masę z pianą z białek.

apple-4999150 960 720
undefined
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy