Biszkopt wybrzuszył się w czasie pieczenia? 1 zdumiewająca czynność sprawi, że stanie się idealnie płaski
Biszkopt wybrzuszył się w czasie pieczenia? Nie musisz już go skrawać. Zastosuj trik najlepszych cukierników, a ciasto czy tort na jego bazie wyjdą niezwykle eleganckie. Wystarczy, że jeszcze ciepły biszkopt rzucisz na podłogę i odstawisz do całkowitego wystygnięcia.
Biszkopt teoretycznie jest bardzo prostym ciastem, które przygotujemy z kilku podstawowych składników. Niestety podczas pieczenia często się wybrzusza, opada lub pęka. Są na to jednak bardzo skuteczne sposoby. Na pofalowane ciasto najlepsze będzie rzucenie nim z niewielkiej wysokości.
Biszkopt wymaga również odpowiedniego studzenia. Nigdy nie wyjmuj go od razu z piekarnika, ponieważ wtedy opadnie i się pokruszy. Biszkopt musi stygnąć stopniowo. Bardzo ważny jest również odpowiedni rodzaj mąki pszennej, bez której ciasto nie wyjdzie tak, jak powinno.
Do biszkoptu dodaj również odrobinę mąki ziemniaczanej. Wystarczą 2 łyżki, a różnica będzie ogromna. Ciasto stanie się delikatniejsze i puszyste. Wykorzystaj triki najlepszych szefów kuchni i przygotuj biszkopt jak z cukierni.
Biszkopt rzucany, czyli najlepsza metoda na wybrzuszone ciasto
Jak sprawić, by wybrzuszony biszkopt stał się płaski? Gorące ciasto w formie do pieczenia upuść na podłogę lub blat kuchenny z wysokości 30-40 cm. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ten trik sprawi, że biszkopt ładnie się wyrówna i nie będzie pofalowany.
Nie wyjmuj jednak biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu. Uchyl jedynie drzwiczki urządzenia i pozwól, żeby ciasto przez około 15-20 minut stygło bardzo powoli. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że delikaty biszkopt opadnie lub popęka.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i po rzuceniu nim o blat lub podłogę, ciasto wyjmij z formy i postaw na suchej ściereczce lub na kratce z piekarnika. W ten sposób biszkopt szybko wystygnie.
Jaka mąka będzie najlepsza do upieczenia delikatnego i wyrośniętego biszkoptu?
Do biszkoptu zawsze wybieraj mąkę pszenną typu 400 lub 450. Te dwa rodzaje mąki są drobno zmielone, przez co o wiele łatwiej dokładnie wymieszać produkt z pozostałymi składnikami. Dają też delikatne ciasto.
Do biszkoptu warto dodać również niewielką ilość mąki ziemniaczanej, która dodatkowo spulchni ciasto. Zarówno mąkę pszenną, jak i ziemniaczaną koniecznie przesiej przez gęste sito i dosypuj do ciasta stopniowo, mieszając łyżką. W ten sposób uzyskasz puszysty i delikatny biszkopt.
Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Sprawdź również, jak łatwo i skutecznie oddzielić białka od żółtek. Jajka do biszkoptu przygotujesz bardzo sprawnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
-
Receptura na sałatkę z ogórków kiszonych, jabłek i cebuli. Pasuje do wszystkiego, idealna na jesień
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama