Weź banany i owiń folią w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent
Banany są owocami, po które tak chętnie sięgamy. Teraz wystarczy owinąć końcówki bananów folią spożywczą i dłużej cieszyć się ich smakiem. Ta sztuczka kuchenna, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk, przyda się w każdym domu.
Jedz banany dla zdrowia i smaku
Banany dostarczają nam mnóstwa smaku i mocy witamin. Znajdziemy w nich witaminy: A, B, C, E i K. Co ważne te lubiane owoce bogate są w potas, który normalizuje ciśnienie krwi i łagodzi napięcie w tętnicach oraz żyłach. Dzięki temu nasze narządy są lepiej dotlenione.
Warto też wiedzieć, że jedzenie bananów zapobiega powstaniu miażdżycy, zawału serca i udaru. Banany chętnie dodajemy do owsianki, ciast, deserów, czy koktajli. Niestety te popularne owoce mają jedną wadę. Zbyt szybko dojrzewają i się psują.
Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na WigilięSztuczka kuchenna, czy banany i folia
Gdy kupujemy niedojrzałe banany, nic im nie grozi. Dojrzewają, by potem dodać smaku naszym ulubionym daniom. Jednak, gdy przynosimy do domu już dojrzałe banany, pojawia się problem. Niebawem owoce ciemnieją i szybko się psują. Powinniśmy zjeść je jak najszybciej. Jednak zdarza się, że owoce gniją i trafią do kosza na śmieci w naszej kuchni.
Teraz można temu zapobiec. Warto wykorzystać sztuczkę kuchenną, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk. Jej przepisy i pomysły kulinarne można śledzić na Instagramie jedz.pysznie. Sztuczka kuchenna z wykorzystaniem folii spożywczej jest skuteczna i prosta w wykonaniu. Powoduje, że banany wolniej dojrzewają i się nie psują. Dzięki temu nie marnujemy żywności.
Jak wykonać sztuczkę kuchenną, którą poleca Ani Zyśk?
Krok 1. Chcesz, by banany się nie psuły? Przygotuj kawałek folii spożywczej.
Krok 2. Teraz ogonki bananów szczelnie zawiń folią spożywczą.
Krok 3. Ta sztuczka kuchenna sprawi, że banany nie będą się psuć.