Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
Placki ziemniaczane zwykle wychodzą Ci ciężkie i tłuste? Dolej do ciasta 1 łyżeczkę octu, a ograniczysz problem chłonięcia oleju. Dzięki temu potrawa będzie bardziej chrupiąca, smaczniejsza i lżejsza dla żołądka. Zamiast octu sprawdzi się też inny płyn.
Placki ziemniaczane podawane są na wiele sposobów. Niektórzy preferują placki na słodko z cukrem, inni ze śmietaną i szczypiorkiem. Do placków można przygotować również aromatyczny sos grzybowy lub gulasz węgierski z mięsa wieprzowego, papryki i pieczarek.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego przygotowania, żeby były miękkie i delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Placki nie mogą być również opite tłuszczem, ponieważ wtedy są bardzo ciężkie i tracą smak. Jest na to jednak skuteczny sposób.
Najlepsze placki ziemniaczane przygotujesz z odpowiedniej odmiany ziemniaków. Zawsze wybieraj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu są zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Najlepsze kucharki stosują również sprawdzony trik, żeby placki nie były nasiąknięte tłuszczem i żeby nie ciemniały.
Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i nie nasiąkną tłuszczem
Do ciasta na placki ziemniaczane wlej łyżeczkę octu, np. winnego, spirytusowego, jabłkowego. Produkt nie będzie wyczuwalny w potrawie, bo podczas smażenia zwyczajnie wyparuje. Da jednak doskonały efekt, a mianowicie powstrzyma placki przed nadmiernym chłonięciem oleju. Ta prosta sztuczka jest stosowana przez najlepsze kucharki.
Nie tylko ocet jest dobrym sposobem na to, żeby placki ziemniaczane nie były opite tłuszczem. Zamiast produktu do masy ziemniaczanej możesz dolać również łyżeczkę czystej wódki lub spirytusu. Ten trik sprawi również, że placki będą bardziej chrupiące.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?
Ziemniaki zaraz po obraniu zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut. Następnie osusz je i zetrzyj lub zblenduj w melakserze. Do ciasta na placki warto dodać również odrobinę kwaśnej śmietany.
To dzięki niej placki nie ściemnieją, będą delikatniejsze w środku i chrupiące z zewnątrz. Na 1 kg ziemniaków dodaj do ciasta 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj również o dodaniu do masy łyżeczki octu lub czystego alkoholu. Placki zachwycą każdego.
Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Jeśli kupiłaś ziemniaki na zimę, koniecznie dowiedz się, jak je przechowywać, żeby zachowały świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama