Smakosze.pl Przepisy Przegrzebki
pixabay.com

Przegrzebki

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przegrzebki z grilla

Przegrzebki od wieków znane są ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych.Grillowane przez kilka sekund są miękkie w środku i lekko chrupiące z góry.

Przegrzebki, czyli muszle Świętego Jana, występują w ciepłych morzach i oceanach.Muszle, jak wszystkie owoce morza, są klasykami między innymi kuchni śródziemnomorskiej.

Przegrzebki. Wartości odżywcze

Przegrzebki cenione są głównie za swoje niezwykle delikatne mięso.Zawierają kwasy omega-3 oraz dużą ilość białka, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Przegrzebki to również źródło fosforu oraz witamin z grupy B.

Przepis na delikatne, grillowane przegrzebki

Do przygotowania przegrzebków potrzebujesz:opakowanie przegrzebków,sól, pieprz,oliwa z oliwek,kapary,suszone pomidory,oliwki.

Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Skrop je z każdej strony oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 30 sekund z każdej strony.Dopraw solą i pieprzem.

Przegrzebki podane z kaparami, suszonymi pomidorami i oliwkami smakują rewelacyjnie!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy