Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.05.2024 14:21

Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności

zupa buraczkowa
Fot. Canva/Piotr Krzeslak

Oto tradycyjny przepis na „uproszczoną” zupę buraczkową, to znaczy taką, która nie wymaga użycia bulionowej bazy. Dzięki swojej prostocie jest być może bardziej smaczna od takiej na warzywnym wywarze. Jest też prostsza w przygotowaniu. Cała w tym zasługa jednego prostego triku.

Tradycyjna buraczkowa

Kiedy myślimy o gotowaniu zup, najczęściej przychodzi do głowy użycie bulionu jako bazy, do której dodajemy konkretny „składnik przewodni”, jak buraki na buraczkową czy ogórki kiszone do ogórkowej. Z bulionem bywają jednak problemy, a najważniejszy to taki, że trzeba go mieć, a przygotowanie go zajmuje nawet kilka godzin.

Jest jednak drugi przepis na przygotowanie zupy, który w wielu domach nazywa się po prostu „smakiem na zupę”. To lżejsza forma zupnej bazy, oparta na podsmażaniu składników i wykorzystaniu wytopionego tłuszczu jako zupnej bazy. Przygotowuje się tak np. zalewajki, ale sztuczki tej można używać znacznie częściej. Sposób znam od mojej mamy, która buraczkową robi jak nikt inny.

zupa buraczkowa
fot. Canva

Szybki barszcz z buraków

Drogą na skróty przy gotowaniu zupy buraczkowej będzie więc przesmażenie składników z mięsnym tłuszczem. Najlepiej w postaci słoniny lub surowego boczku. Tłuszcz ten przenosimy później – razem z pozostałymi składnikami – do garnka z zupą i w łatwy sposób podbijamy smak całości. Tak przygotowana zupa jest treściwa i aromatyczna.

Składniki

  • 5 średnich buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • Kawałek słoniny, smalcu lub tłustego boczku
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz
  • Ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie

Gotujemy zupę buraczkową bez bulionu

Połowę obranych buraki i ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Pozostałe buraki ścieramy na tarce razem z marchewką. Cebulę drobno kroimy.

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz – boczek lub słoninę pokrojone w paski albo łyżkę smalcu. Starte buraki i marchewkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, dokładnie mieszamy i smażymy, aż zrobią się miękkie.

Pozostałe warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć bulionu) i gotujemy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość patelni dodajemy do garnka, przepłukujemy wodą z gotujących się warzyw i zlewamy z powrotem do zupy.

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku. Tuż przed wyłączeniem palnika do zupy wrzucamy posiekany koperek i dolewamy octu do smaku. Zupę można zabielić zahartowaną śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na proste krokiety i zapiekankę mięsną w cieście francuskim.

barszcz z uszkami
fot. Canva