Układam herbatniki w formie i zalewam tą masą. To mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia
Szukasz przepisu na szybki deser? Świetnie trafiłaś, bo to ciasto bez pieczenia zrobisz w kilkanaście minut. Jego smak oraz niecodzienny wygląd zachwyci każdego. Lepiej zrób od razu większą porcję, bo zniknie, zanim się obejrzysz.
Wyjątkowe ciasto bez pieczenia
Przepis na pyszny deser nie musi być skomplikowany, co udowadnia właśnie ten na ciasto bez pieczenia. Poznasz go w dalszej części artykułu. To ciasto jest doskonałe pod każdym względem. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fantastycznie wygląda.
Kiedy poczęstujesz nim gości, poproszą nie tylko o dokładkę, ale i o przepis. Nie ma się, co dziwić, bo deser jest naprawdę rewelacyjny. Najważniejsze jest także to, że jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i jest banalnie proste. Dowiedz się, jak go zrobić i zaskocz rodzinę.
Tak wyglądała walka Sokołowskiej ze zbędnymi kilogramami. Dopiero ta prosta zmiana pozwoliła jej schudnąćCiasto bez pieczenia dzięki składnikom
To pyszne ciasto bez pieczenia przygotujesz bez użycia piekarnika. Wystarczy kilka składników, które bez trudu dostaniesz w każdym sklepie. Zresztą przekonaj się o tym sama, spoglądając na listę z produktami, którą umieściłem poniżej. Zdjęcia użyte w tym artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajduje się na kanale YouTube.
Składnik:
- 300 g herbatników
- 200 g biszkoptów savoiardi
- 1,7 l mleka
- 3 opakowania budyniu
- 200 g śmietany 30%
- 150 g cukru
- 100 g cukru pudru
- skórka cytryny
Przepis na ciasto bez pieczenia
Ciasteczka savoiardi namocz w 200 mililitrach mleka. Następnie ułóż je na spodzie prostokątnej blachy. Przełóż je herbatnikami ustawionymi pionowo. Zrób to, jak na zdjęciu umieszczonym poniżej.
Do głębokiego garnka wsyp zawartość trzech opakowań z budyniem oraz cukier. Wlej 1,5 litra mleka. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły.
Zawartość garnka podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zalej nią ciastka. Równomiernie ją rozprowadź. Ciasto umieść na godzinę do lodówki, aby stężało.
Do miski przełóż śmietanę oraz wsyp cukier puder. Za pomocą miksera ubij składniki na sztywny i gęsty krem. Nałóż krem na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź, tworząc w ten sposób gładką powierzchnię. Wierzch posyp startą skórką cytryny i gotowe. Krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak zrobić puszyste naleśniki oraz dowiedz się, które polskie restauracje doceniono w prestiżowym konkursie.