Smakosze.pl Przepisy Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem
canva/vitaliymateha

Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

11 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.

Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.

Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.

Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami .

Przepis na ciasto smerfetka

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 36 cm:

  • 200 g herbatników

  • 5 niebieskich galaretek

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%

  • 1 kg sera z wiaderka do ciast

  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować ciasto smerfetka?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż warstwę herbatników. Dwie galaretki cytrynowe i dwie niebieskie wsyp do dwóch miseczek i każdą rozpuść w 250 ml wrzątku, odstaw do całkowitego przestygnięcia .

Chłodną galaretkę cytrynową dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i serem, masę przełóż na blachę i wstaw do lodówki do stężenia . Chłodną galaretkę niebieską zmiksuj natomiast ze słodką śmietanką i przełóż na blachę. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia masy.

W tym czasie trzy niebieskie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia i delikatnego stężenia, następnie przełóż ją na blachę . Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, do momentu całkowitego stężenia górnej warstwy.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy