Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-17T200143.896

canva/ola_p

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z galaretką, hit sezonu

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Proste desery kuszą swoim smakiem oraz efektownym wyglądem. Z pewnością żaden smakosz nie przejdzie obojętnie wokół obłędnego ciasta bez pieczenia z dodatkiem galaretki i bananów.

Proste ciasto bez pieczenia z galaretką i bananami to prosty deser, który z pewnością podbije serca niejednego smakosza. Zrobisz go w parę chwil, a cała rodzina z pewnością będzie zachwycona. Poniżej podajemy przepis na ten cudowny rarytas.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami

Składniki:

  • 350 g herbatników

  • 4 szklanki mleka

  • 120 g budyniu

  • 200 g masła

  • szklanka cukru

  • 4 banany lub opcjonalnie inne owoce

  • 150 g galaretki pomarańczowej lub cytrynowej

Sposób wykonania:

Na dnie blaszki o wymiarach 25x25 rozłóż warstwę ciastek. Zagotuj z cukrem trzy szklaki mleka. W reszcie mleka rozdrobnij budynie i wlej do gotującej się mikstury. Wymieszaj, aż masa zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Surówka z marchewki i chrzanu

Soczysta, a zarazem chrupiąca szybka surówka z marchewki

CZYTAJ DALEJ

Rozpuść galaretkę w trzech szklankach wrzątku, a następnie ją ostudź. Utrzyj miękkie masło, dodając po łyżeczce zimnego budyniu. Wlej na ciastka 1/3 kremu, następnie rozłóż plasterki bananów i przykryj je kolejną warstwą ciasteczek. Powtórz tę samą czynność. Całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wspaniałych przepisów m.in. na ciasta bez pieczenia - z dodatkiem budyniu oraz kultowe Raffaello.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: z miłości do słodkości

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >