Przepis na najlepszą kremówkę papieską
Kremówki papieskie to już symbol Wadowic i najbardziej rozpoznawalne polskie ciasto. Delikatne, kruche ciasto francuskie połączone z aksamitną masą budyniową i słodką śmietanką sprawią, że kremówki będziesz piec niemal codziennie, ponieważ błyskawicznie znikną z lodówki. Domowe kremówki pokochają wszyscy.
Kremówka papieska zawdzięcza swoją nazwę opowiadaniom Papieża Jana Pawła II, który w młodości zajadał się francuskim ciastem z budyniem z miejskiej piekarni. Ciasto zostało nazwane na jego cześć.
Ciasto francuskie jest ciastem kruchym, w którym po pieczeniu powstają charakterystyczne, cieniutkie warstwy, dzięki czemu ciasto jest niezwykle delikatne. Przygotowanie domowego ciasta francuskiego zajmuje więcej czasu, jednak jest o wiele smaczniejsze od kupionego w markecie. Gotowe ciasto zawiera również substancje konserwujące, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Przepis na najlepszą kremówkę papieską
Składniki:
-
300 g masła
-
250 g margaryny
-
300 g mąki pszennej
-
jajko
-
łyżka octu
-
150 ml wody
-
2 budynie waniliowe
-
750 ml mleka
-
5 łyżek cukru
-
6 łyżek cukru pudru
-
torebka cukru wanilinowego
-
250 g słodkiej śmietanki 30%
Jak przygotować najlepszą kremówkę papieską?
Na początku przygotuj ciasto francuskie: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj 300 g masła i dokładnie ugnieć, formując gładkie ciasto, następnie odstaw i przygotuj drugą kulkę: do miski wsyp 200 g mąki, jajko, ocet i ciepłą wodę. Dokładnie ugnieć, przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj, następnie połóż maślaną kulkę i powtórz czynność.
Rozwałkowane kulki ciasta złóż w kopertę i przełóż do zamrażalnika na 15 minut. Czynność powtórz 4 razy. Dzięki temu zabiegowi ciasto na kremówkę będzie niezwykle delikatne, maślane, ale też kruche i doskonałe w smaku.
Po mrożeniu ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj i wyłóż na blachę, następnie piecz przez 15-25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przygotuj krem budyniowy i śmietanę: ugotuj dwa budynie w litrze mleka z 4 łyżkami cukru, ostudź i zmiksuj je z miękkim masłem lub margaryną. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Na pierwszy blat ciasta wyłóż krem budyniowy, następnie bitą śmietanę i przykryj drugim blatem ciasta. Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Smacznego.