Przepis na pierogi, najsłynniejsze polskie danie na świecie
Pochodzenie pierogów
Chodź większości wydaje się, że pierogi to w 100% polska potrawa, prawa jest nieco inna. Pierogi pochodzą z Chin i zawitały do Polski prawdopodobnie w XIII wieku. Potrawa ta może przyjmować różne kształty od małych uszek, poprzez sakiewki, a kończąc na ogromny pierogu. Podaje się je najczęściej prosto z wody po ugotowaniu, ale także po upieczeniu lub usmażeniu.
W zależności od danej kultury przygotowuje je się w inny sposób, lecz najczęściej składają się one z ciasta pszennego z nadzieniem w środku. W Polsce najbardziej znane są pierogi ruskie, które nadziewa się ziemniakami i twarogiem. W Chinach królują pierożki gyoza najczęściej z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. W Gruzji znajdziemy bardzo popularne chinkali z bulionem i mielonym mięsem w środku. Każda z tych potraw jest przepyszna, ale oczywiście najlepsze są pierogi ruskie na które zaraz poznasz przepis!
Pierogi ruskie
Najbardziej popularne pierogi w Polsce, z dodatkiem ziemniaków, twarogu i cebuli, przypominają o smakach dzieciństwa, a także o pełnym brzuszku.
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków- 200 g twarogu- pół kostki sera feta- 2 duże cebule- 20 g masła klarowanego- sól- pieprz
Składniki na ciasto:- 500 g mąki pszennej- 50 ml oleju- 250 ml gorącej wody- pół łyżeczki soli
Przygotowanie pierogów ruskich:
Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie zrób z nich puree tłuczkiem, wcześniej podsmaż na patelni z masłem klarowanym cebulę, aby się zeszkliła i dodaj do ziemniaków 3/4 tego co ci wyszło, reszta zostanie do obsypania pierogów i dodaj do ziemniaków. Następnie zmiel twaróg oraz ser feta widelcem i połącz z ziemniakami z cebulką, wszystko razem wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Farsz odstaw do ostudzenia i zajmij się ciastem.
Na stolnicy wysyp mąkę i zrób w niej oczko, aby dodać olej, sól i gorącą wodę, wszystko razem zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto tak, aby uformował się z niego wałeczek – użyj do tego rąk i kolejna odkrawaj po kawałku, który następnie rozwałkuj wałkiem na cienki plasterek.Postępuj w ten sam sposób dopóki nie zużyjesz całego ciasta.
Kawałek ciasta, wypełnij farszem (około pół łyżeczki farszu – w zależności od wielkości plasterka ciasta), postaram się to zrobić równomiernie, aby cały pieróg był nim wypełniony, a następnie złóż go na pół i sklei brzegi robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładaj na stolnicę obsypaną mąką.
Gotuj w garnku zagotowaną wodą z solą, dopóki nie wypłyną na wierzch, a następnie jeszcze przez 2 minuty. Pamiętaj, aby jednocześnie gotować taką ilość pierogów, aby one same się ze sobą nie posklejały.Wyciągnij z wody, przełóż do miseczki lub na talerz i obsyp wcześniej podsmażoną cebulką. Najlepiej smakują z odrobiną śmietany!
Inne rodzaje pierogów
Nadzienie do pierogów może być tak różnorodne jak tego chcesz! Zamiast ziemniaków możesz użyć zmieolnego i ugotowanego mięsa, a także kapusty z grzybami, dodatkowo możesz nadziać je szpinakiem z czosnkiem oraz na słodko!
Pierogi na słodko z serem
Ciasto przygotuj według wcześniej przygotowanego przepisu.
Farsz:- 400 g białego sera- 2 żółtka- 1/4 szklanki cukru- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
Przygotowanie pierogów z serem:
Oddziel żółtka od białek.Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem, dodaj żółtka jajek, cukier oraz ekstrakt z wanilii, bądź cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.Ciasto na pierogi wyrabiaj dokładnie w ten sam sposób jak na pierogi ruskie i formuj ten sam kształt, a następnie nadziewaj farszem z serkiem, zaklejaj i gotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru, podawaj z sosem owocowym lub słodką śmietanką.