Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na to danie przywiozłem ze Śląska. Dziś mało kto o nim pamięta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.11.2024 18:11

Przepis na to danie przywiozłem ze Śląska. Dziś mało kto o nim pamięta

makówki na talerzu
fot. Przykuta / CC-by-SA / Commons

Makówki czy też makiełki to pyszny, prosty deser z makiem i bakaliami. Na Śląsku jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale jeśli ktoś gotów jest zerwać z tą tradycją, można cieszyć się nim przez cały rok.

Pyszne makiełki

Choć zabrzmi to dla niektórych bluźnierczo, z tradycją czasem po prostu warto zerwać, bo potrawy z maku – makówki, podobnie jak dużo lepiej znany makowiec – to po prostu świetne desery. Oprócz tego, że zawierają pyszne czarne nasionka, często są też tradycyjnym sposobem na wykorzystanie niedoszłych odpadków, jak w tym wypadku – starego pieczywa.

Z tego przepisu warto skorzystać na dzień przed podaniem. Chodzi o dokładne połączenie składników i smaków. Choć potrzeba trochę czasu, samo wykonanie deseru zajmuje go bardzo niewiele – większość to po prostu czas spędzony w lodówce.

zbliżenie na makówki
fot. Canva
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia

Makówki z bakaliami

Tradycyjnie mak gotuje się w mleku, można jednak stworzyć wersję bez laktozy, jeśli mak ugotujemy w wodzie. Zmienić można też rodzaj użytego pieczywa – bułkę, chleb czy suchary – oraz skład bakalii, których chcemy użyć.

Składniki

  • 0,2 kg zmielonego maku
  • 1,2 l mleka
  • 150 g suchego pieczywa
  • 50 g masła
  • 80 g miodu
  • Ok. 250 g suszonych owoców i orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, orzechów, żurawiny

Przygotowanie makówek

Zmielony mak zalewamy litrem mleka. Dodajemy masło, 50 ml miodu i bakalie (zostawiając co nieco do dekoracji). Ustawiamy rondelek na palniku o niewielkiej mocy i podgrzewamy przez 15-20 minut, aż masa zgęstnieje. Regularnie mieszamy.

Pozostałą część mleka (¾ szklanki) podgrzewamy. Dodajemy dwie łyżeczki miodu i mieszamy, aż się rozpuści. W mleku namaczamy sucharki.

W misce układamy, warstwa po warstwie, nasączone mlekiem z miodem sucharki i masę makową. Kiedy składniki się skończą, posypujemy deser po wierzchu pozostałymi bakaliami i studzimy. Makiełki smakują świetnie następnego dnia po przygotowaniu. Do tego czasu należy je przechowywać w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na zupę ogórkową z maślanką i kotlety z kalafiora.

makówki na białym talerzyku
fot. Canva