Smakosze.pl Przepisy Przepis na placki z cukinii, zdrowsze i pyszniejsze niż ziemniaczane
Canva / autor: iuliia_n

Przepis na placki z cukinii, zdrowsze i pyszniejsze niż ziemniaczane

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Małe, rumiane i chrupiące placki, sprawdzą się zarówno na „sucho” jak i z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak sos grzybowy, mięsny lub wegetariański gulasz, śmietana bądź jogurt. Świetnie komponują się także z sosem czosnkowym lub tzatzyki. Idealne, jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub, jako przegryzka, na przyjacielskiej domówce.

Cudna cukinia

Cukinia, to warzywo wielozadaniowe! Aż ciężko zliczyć, ile zdrowotnych właściwości może pomieścić się w jednej, tak niepozornie wyglądającej, bulwie. Cukinia, pochodzi z rodziny warzyw dyniowatych, a za miejsce jej pochodzenia eksperci uważają Amerykę Południową i Meksyk. Dlatego też, tak dużo potraw kuchni meksykańskiej ma w swoim składzie właśnie cukinię. Polacy przechwycili warzywo od ich europejskich kuzynów z Włoch i pokochali jak swoje. Trudno znaleźć przydomowy ogródek, w którym nie rosłaby, jedna z odmian cukinii.

Ma ona ogromne ilości witamin oraz składników mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez i witaminę C. Jest lekkostrawna, a dodatkowo, ma właściwości lecznicze. Poleca się ją przy diecie odkwaszającej organizm. Sprawdza się, także u osób chorujących na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Redukuje stres, łagodzi ból przy wrzodach żołądka oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Warto dodać także, że wspiera odchudzanie i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Jedno warzywo, a tak wiele właściwości! Nic więc dziwnego, że cukinia na stałe zagościła w polskich domach, szczególnie tam, gdzie zdrowy tryb życia, jest ważnym elementem podczas przygotowywania posiłków. Można ją gotować, smażyć, dusić a nawet jeść na surowo! Pięknym i jadalnym dodatkiem są także kwiaty cukinii, które udekorują talerz i dodadzą mu walorów smakowych.

Przepis na placki z cukinii

Placki z cukinii, to wbrew pozorom, łatwe i szybkie danie, które z pewnością wyjdzie każdemu, nawet największemu, kulinarnemu pechowcowi. Głównym składnikiem jest oczywiście nasze cudowne warzywo, więc jeśli gości ono u nas na stole, to połowę sukcesu mamy w kieszeni.

Do przygotowania placków będziemy potrzebować:

- 2 cukinie-1 marchewka-2 jajka-1 duża cebula-parę ząbków czosnku- ok. 70 g mąki pszennej-sól, pieprz-koperek, pietruszka

Przygotowanie tego dania, zacznijmy od obrania i starcia cukinii oraz marchewki. Tak powstałe wiórki, odłóż do osobnej miski, aby wypuściły nadmiar nagromadzonej wody. Następnie, starkuj lub drobno pokrój cebulę oraz czosnek. Przed wymieszaniem warzyw, odciśnij resztę wody w dłoniach. Dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj – powinna powstać gęsta papka. Smażenie zacznij od jednego, próbnego placka – jeśli rozpadnie się na patelni, dodaj więcej mąki – pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ odbije się to na smaku placków, które staną się zbyt „mączyste”.

Jeśli chcesz stworzyć wersję fit tego dania i znaleźć alternatywę dla smażenia, to możesz również upiec placki w piekarniku. Blachę pokryj papierem do pieczenia i łyżką nałóż małe, cienkie placki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-45 minut. Staraj się na bieżąco kontrolować poziom przypieczenia placków, aby się nie spaliły.

Nie wystrasz się jeśli placuszki staną się z wyglądu trochę wysuszone, to normalne – oznacza, że wyparowała z nich woda zawarta w warzywach. Tak przygotowane danie będzie dużo zdrowsze, jednak placuszki nie będą tak chrupiące jak usmażone na patelni. Zdrowa wersja jest idealna, jako dodatek do sałatek lub ryby gotowanej na parze.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy