Przepis na pyszne kleftiko z indyka
pixabay.com

Przepis na pyszne kleftiko z indyka

Kleftiko to grecka zapiekanka przygotowywana w piekarniku. Jest zdrowa, szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatkowo nie trzeba po niej dużo zmywać. Poniższy przepis jest zatem idealny dla osób gustujących w kuchni greckiej, ale nie lubiących pracy w kuchni lub zwyczajnie niemających zbyt wiele czasu.

Magia kuchni greckiej

Kuchnia grecka jest znana i uwielbiana przez prawie wszystkich pasjonatów gotowania. Wywodzi się ze starożytnej kultury helleńskiej i uważana jest nie tylko za prostą, ale także za zdrową. Przepisy tej kuchni nie są skomplikowane i nie wymagają wyszukanych składników czy receptur. Mimo to wykonanie greckich potraw potrafi być dość pracochłonne i zająć wiele czasu. Z reguły czas ten zwraca się w pysznym i sycącym daniu. Przepis na kleftiko z indyka wyróżnia się i nie wymaga od nas napracowania się w kuchni. Idealny jest zatem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, ale chcą odkrywać smaki innych kultur.

Przepis na zapiekankę grecką

Kleftiko to jednogarnkowe danie, które wymyślone zostało w Grecji. Jest to rodzaj zapiekanki z mięsem, ziemniakami oraz z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i oregano. Ponoć powodem jego powstania był brak żywności wśród zbójników, którzy ukrywali się w górach. Wykradali oni zatem kozy oraz owce z pastwisk, a następnie w ukryciu przygotowywali z nich różne potrawy. Ze względu na to, że nie chcieli zostać odnalezieni, piekli mięso w zagłębiach ziemi tak, aby dym z paleniska się nie unosił. Prawdopodobnie dlatego nazwa dania pochodzi od greckiego słowa kleftis, które znaczy złodziej.

Obecnie nikt nie musi ograniczać się do pieczenia potraw w ziemi, a kleftiko przygotowujemy w piecu lub piekarniku. Poniższy przepis dotyczy jego wersji z udźcem z indyka, chociaż oryginalnie było tworzone właśnie z łopatką jagnięcą z kością. Jeśli wolicie przygotować zapiekankę w tej formie, to wystarczy, że wydłużycie czas pieczenia o jedną godzinę, a dalej będziecie postępować tak, jak w przepisie.

Składniki:

  • 1 kg udźca z indyka bez kości lub 1,5 kg z kością
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierwszy, co musimy zrobić to nagrzać piekarnik do 190 stopni C. My w międzyczasie przygotowujemy mięso. Indyka myjemy i porcjujemy na trzy lub cztery mniejsze części, a później doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli planujemy użyć mięsa z kością, to warto zawczasu poprosić sprzedawcę w sklepie, aby przerąbał je w połowie. Kiedy mięso już będzie przygotowane, to obieramy ziemniaki i kroimy na dowolnego rozmiaru kawałki, a później doprawiamy solą. Ząbki czosnku kroimy na pół i siekamy cebulę.

Kiedy główne składniki będą gotowe, to wkładamy je wszystkie do naczynia żaroodpornego lub do folii do pieczeni i kolejno dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy oregano i majerankiem, a na koniec kropimy sokiem z cytryny i oliwą. Dodatkowo można dodać trochę więcej pieprzu i soli, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowane danie nakrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią i wkładamy do piekarnika na 2 godziny. Po upływie tego czasu warto zdjąć pokrywę i piec danie jeszcze przez 15 minut.

Po tak długim czasie pieczenia kleftiko powinno być w swoim własnym sosie, który nada mu wyjątkowego smaku i aromatu. Dlatego nakładając je na talerze, warto je tym sosem dodatkowo polać.

Kleftiko z indyka niewątpliwie zagości w waszych jadłospisach na dłużej. Polecamy je wypróbować także w innych wersjach: z jagnięciną, cielęciną, kurczakiem lub z takimi dodatkami jak papryka, marchewka, cukinia, pomidory, a nawet jarmuż. Nadadzą one nie tylko większej wartości odżywczej, ale też głębszego aromatu i bogatszego smaku. Takie kleftiko świetnie sprawdzi się podczas odwiedzin gości lub na obiad dla dużej rodziny. Polecamy je jeść przede wszystkim świeże, gdyż wtedy będzie ono najbardziej soczyste. Jednak możemy też jego część odstawić do lodówki i zjeść później.

Następny artykuł