Smakosze.pl Przepisy Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
pixabay.com

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami

25 marca 2022

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami

Śledź to ryba żyjąca w ławicach, niekiedy liczących nawet kilkaset milionów osobników. W  polskich sklepach najczęściej występują trzy gatunki śledzia: atlantycki, pacyficzny (w tym rodzimy podgatunek - śledź bałtycki) i araukański .

Śledzie solono, czyli konserwowano, w Europie od co najmniej 1000 lat, tak aby mogły służyć jako pokarm w okresie zimowym. Solenie konserwuje ryby bez chłodzenia i ułatwia transport, a także znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia.

W Polsce to jedna z najpopularniejszych w spożyciu ryb. Od lat króluje, obok karpia, na wigilijnym stole, jako śledź w oleju, czy śledź pod pierzynką. W Polsce najczęściej wykorzystywane są solone płaty śledziowe, jednak godne uwagi są także świeże, surowe śledzie.

Wartości odżywcze śledzi

Śledź ma kremowe mięso, wysoką zawartość oleju i małe, srebrzyste łuski. Jest rybą tłustą, jednak niskokaloryczną - 100 gramów śledzi dostarcza 160-220 kcal.

Węglowodany

Podobnie jak wiele innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śledź praktycznie nie zawiera węglowodanów.

Tłuszcze

Śledź jest tłustą rybą, 100 gramowa porcja zawiera około 9 gramów tłuszczu. 3 gramy pochodzi z tłuszczów jednonienasyconych, a około 2 gramy to tłuszcze wielonienasycone. Zawarte w nich kwasy omega-3 przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Witaminy i minerały

Śledź jest bogaty w witaminy, przede wszystkim w witaminy: A, D i B12. Mięso śledzia zawiera także minerały, takie jak potas, fosfor i selen.

Białko

W filecie ważącym 100 gramów śledź dostarcza ok 18 gramów wysokiej jakości białka.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie doskonale komponują się z suszonymi pomidorami - delikatne i kremowe mięso dopełnia aromatyczna, ziołowa i lekko kwaśna nuta suszonych pomidorów. Poniższe przepisy są tego najlepszym przykładem!

Ziemniaki gratin z wędzonymi śledziami i suszonymi pomidorami

Ziemniaczana zapiekanka, pełna pysznych dodatków - śledzi, suszonych pomidorów i tartego sera bezsprzecznie zasługuje na miano comfort food.

Przed podaniem przepisu, podkreślamy, że śledzie wędzone, przed zastosowaniem, należy koniecznie wypłukać i namoczyć przez co najmniej 3 godziny. Nadmiar soli mógłby zepsuć całą potrawę!

Składniki:

  • 2-3 filety ze śledzia, wędzone i uprzednio namoczone, pokrojone w małe kawałki

  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka ostrego sosu, np. Tabasco

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do owoców morza i ryb

  • 8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojone na cienkie plasterki

  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

  • Masło do natłuszczenia formy do pieczenia

  • 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plastry

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1/2 szklanki startego parmezanu

  • 1 szklanka tłustej śmietany (30% tłuszczu).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i umieść blachę piekarnika w połowie wysokości.

  2. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia (co najmniej 2 litrowe).

  3. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na olej wędzone kawałki śledzia z ostrym sosem i przyprawą do ryb i podsmaż przez 1 minutę. Następnie dodaj cebulę, suszone pomidory i smaż przez kolejne 3 minuty.

  4. Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz i pokrój tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Podczas krojenia ziemniaków umieść plastry w misce wypełnionej wodą, aby nie zbrązowiały.

  5. Ułóż część plasterków ziemniaków na dnie przygotowanego naczynia do pieczenia, tak aby krawędzie zachodziły na siebie.

  6. Dodaj warstwę podsmażonych wędzonych śledzi z warzywami, posyp częścią sera, a następnie polej śmietaną.

  7. Powtórz czynność z pozostałymi ziemniakami, serem i śmietaną, tworząc kolejne warstwy.

  8. Na wierzch wylej resztę śmietany posyp serem.

  9. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 45 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu nożem a wierzch będzie złocisto-brązowy.

  10. Pozwól potrawie ostygnąć na blacie przez około 7 - 10 minut, a następnie podaj z lekką sałatą lub warzywami gotowanymi na parze.

Ciekawą alternatywą w tym przepisie jest zastąpienie ziemniaków dynią gratin. Poniżej przedstawiam przepis na danie w wersji zdrowszej i o niższej wartości kalorycznej:

Dynia gratin z wędzonymi śledziami i suszonymi pomidorami

Do tego dania polecam użycie dyni hokkaido , której nie trzeba obierać - podczas obróbki termicznej skórka staje się równie miękka, jak miąższ, a ponadto dodaje walorów estetycznych - intensywnego pomarańczowego koloru. W porównaniu z wersją ziemniaczaną, skraca się czas pieczenia - dynia będzie gotowa już po 20 minutach.

Smak i aromat dyni podkreślą w tym przepisie dodatkowe przyprawy - gałka muszkatołowa i cynamon.

Składniki:

  • 2-3 filety ze śledzia, wędzone i uprzednio namoczone, pokrojone w małe kawałki

  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka ostrego sosu, np. Tabasco

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do owoców morza i ryb

  • 8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojone na cienkie plasterki

  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

  • Masło do natłuszczenia formy do pieczenia

  • 1 kg dyni hokkaido, pokrojona w bardzo cienkie plastry

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1/2 szklanki startego parmezanu

  • 1 szklanka tłustej śmietany (30% tłuszczu)

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i umieść blachę piekarnika w połowie wysokości.

  2. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia (co najmniej 2 litrowe).

  3. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na olej wędzone kawałki śledzia z ostrym sosem i przyprawą do ryb i podsmaż przez 1 minutę.

  4. Następnie dodaj cebulę, suszone pomidory i smaż przez kolejne 3 minuty.

  5. Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz i pokrój tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Podczas krojenia ziemniaków umieść plastry w misce wypełnionej wodą, aby nie zbrązowiały.

  6. Ułóż część plasterków ziemniaków na dnie przygotowanego naczynia do pieczenia, tak aby krawędzie zachodziły na siebie.

  7. Dodaj warstwę podsmażonych wędzonych śledzi z warzywami, posyp częścią sera, gałką muszkatołową i cynamonem, a następnie polej śmietaną.

  8. Powtórz czynność z pozostałymi ziemniakami, serem, przyprawami i śmietaną, tworząc kolejne warstwy.

  9. Na wierzch wylej resztę śmietany posyp serem.

  10. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka po przekłuciu nożem a wierzch będzie złocisto-brązowy.

  11. Pozwól potrawie ostygnąć na blacie przez około 7 - 10 minut, a następnie podaj z lekką sałatą lub warzywami gotowanymi na parze.

Et voilà ! Smacznego!

Na koniec:

Ciekawostka Śledź jest podstawowym pożywieniem w wielu kulturach i można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Surowy śledź z poszatkowaną cebulą to wiosenny przysmak w Holandii . Na Filipinach śledzie jada się jako suszone i często podaje się je na śniadanie z czosnkiem, ryżem i jajkami. W Szwecji intensywnie pachnący śledź fermentowany (surströmming) jest spożywany z podpłomykami i dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane i pokrojona w kostkę cebula.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy