Przepis na słodkie ciasto kokosowe z mrożonymi owocami
pixabay.com

Przepis na słodkie ciasto kokosowe z mrożonymi owocami

Ciasto kokosowe z mrożonymi owocami to wspaniałe połączenie kokosa z klasycznymi składnikami wypieków i garścią słodkich owoców. Wypiek ten będzie prawdziwym hitem na waszych stołach. Jest pyszny, prosty i rozpływa się w ustach. Gdy go spróbujecie, na pewno nie utrzyma się dłużej niż jeden dzień po pieczeniu.

Dlaczego warto mrozić owoce?

Wiele osób podchodzi sceptycznie do mrożenia owoców, a szczególnie do wykorzystywania ich w wypiekach. Twierdzą, że nie są one tak smaczne i pełnowartościowe jak te świeże, które możemy zerwać we własnym ogródku. Nie jest to jednak prawda. Mrożenie sprawia, że owoce zachowują swoją jakość i smak na dłuższy czas. Głównym czynnikiem na to wpływającym jest niska temperatura, w której aktywność enzymów zawartych w owocach, powodujących ich psucie, jest obniżona. Dzięki temu nie ulegają temu procesowi. Ponadto mrożone produktu zachowują większość swoich składników odżywczych. Oznacza to, że są zdrowe, a spożywając rozmrożoną żywność dostarczamy sobie odpowiednią porcję witamin.

Najlepiej mrozić owoce w szczycie ich sezonu. Są wtedy dojrzałe, soczyste i świeże, co jest niezbywalnym warunkiem przystąpienia do tego procesu. Nie mogą być one w żadnym stopniu zepsute, nawet delikatnie. Najlepiej mrozić je od razu po zerwaniu.

Mrożenie owoców niewątpliwie kryje w sobie wiele zalet. Gwarantuje nam możliwość cieszenia się i korzystanie ze smaku witamin owocowych, niezależnie od pory roku. Nie słusznie ten proces spotyka się z krytyką. Jest to doskonały sposób na przedłużenie trwałości składników, dzięki czemu możemy cieszyć się wykonanymi z nich, np. ciastami.

Samodzielne mrożenie owoców

Mrożone owoce możemy kupić w sklepie, lecz równie dobrze zrobimy to sami. Przed przystąpieniem do procesu trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. Pomoże to pozbyć się nieprzyjaznych nam bakterii i drobnoustrojów. Owoce, które planujemy zamrozić, powinno umieścić się w specjalnych ku temu pojemnikach, a następnie ciasno ułożyć w zamrażarce. Warto podkreślić, że rozmrozić owoce możemy wyłącznie jeden raz, gdyż obecne w nich organizmy, które ulegną uśpieniu, natychmiast potem staną się czynne. W związku z tym bakterie będą namnażać się w dwa razy szybszym tempie. Ponowne zamrożenie może szkodzić zatruciem pokarmowym.

Przepis na ciasto kokosowe z mrożonymi owocami

W tym cieście możemy dodać dowolne owoce mrożone. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja. Nieważne z czym, ciasto powinno wyjść idealnie miękkie, pachnące kokosem i słodkimi owocami, a na górze powinna pokrywać je chrupiąca kruszonka. Gdy już je upieczecie, zapewniamy, że wasza rodzina od razu zbiegnie się zainteresowana. Niezależnie od tego, o jakiej porze roku je wykonacie, wypiek będzie przypominał wam o lecie i pięknych słonecznych dniach. Idealnie nada się do filiżanki kawy, herbaty lub kieliszka czerwonego wina. Jego wilgotny smak będzie rozpływał się w ustach. Jednak żeby się przekonać o jego smaku, najpierw musicie go zrobić! Zatem nie czekajcie na nic i zabierzcie się za ciasto kokosowe już dziś!

Składniki

Spód:

220 g masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki mleka


Owoce

450 g mrożonych owoców (mieszanka wiśni, jagód, jeżyn i truskawek)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Kokosanka

2 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych


Sposób przygotowania

Kokosanka:

Białka mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowym. Odkładamy masę na bok.

Spód:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło topimy i mieszamy z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz mlekiem. Wykładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia o rozmiarach 20 × 30 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 17 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Owoce:

Mrożone owoce wsypujemy do miski i mieszamy je cukrem pudrem oraz przesianą mąką ziemniaczaną. Wykładamy je na spód i wkładamy ciasto do piekarnika. Po 20 minutach na owoce wylewamy kokosankę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy.

Nasze ciasto jest gotowe do podania!

Następny artykuł