Przepis na słodkie ciasto kokosowe z mrożonymi owocami
Dlaczego warto mrozić owoce?
Wiele osób podchodzi sceptycznie do mrożenia owoców, a szczególnie do wykorzystywania ich w wypiekach. Twierdzą, że nie są one tak smaczne i pełnowartościowe jak te świeże, które możemy zerwać we własnym ogródku. Nie jest to jednak prawda. Mrożenie sprawia, że owoce zachowują swoją jakość i smak na dłuższy czas. Głównym czynnikiem na to wpływającym jest niska temperatura, w której aktywność enzymów zawartych w owocach, powodujących ich psucie, jest obniżona. Dzięki temu nie ulegają temu procesowi. Ponadto mrożone produktu zachowują większość swoich składników odżywczych. Oznacza to, że są zdrowe, a spożywając rozmrożoną żywność dostarczamy sobie odpowiednią porcję witamin.
Najlepiej mrozić owoce w szczycie ich sezonu. Są wtedy dojrzałe, soczyste i świeże, co jest niezbywalnym warunkiem przystąpienia do tego procesu. Nie mogą być one w żadnym stopniu zepsute, nawet delikatnie. Najlepiej mrozić je od razu po zerwaniu.
Mrożenie owoców niewątpliwie kryje w sobie wiele zalet. Gwarantuje nam możliwość cieszenia się i korzystanie ze smaku witamin owocowych, niezależnie od pory roku. Nie słusznie ten proces spotyka się z krytyką. Jest to doskonały sposób na przedłużenie trwałości składników, dzięki czemu możemy cieszyć się wykonanymi z nich, np. ciastami.
Samodzielne mrożenie owoców
Mrożone owoce możemy kupić w sklepie, lecz równie dobrze zrobimy to sami. Przed przystąpieniem do procesu trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. Pomoże to pozbyć się nieprzyjaznych nam bakterii i drobnoustrojów. Owoce, które planujemy zamrozić, powinno umieścić się w specjalnych ku temu pojemnikach, a następnie ciasno ułożyć w zamrażarce. Warto podkreślić, że rozmrozić owoce możemy wyłącznie jeden raz, gdyż obecne w nich organizmy, które ulegną uśpieniu, natychmiast potem staną się czynne. W związku z tym bakterie będą namnażać się w dwa razy szybszym tempie. Ponowne zamrożenie może szkodzić zatruciem pokarmowym.
Przepis na ciasto kokosowe z mrożonymi owocami
W tym cieście możemy dodać dowolne owoce mrożone. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja. Nieważne z czym, ciasto powinno wyjść idealnie miękkie, pachnące kokosem i słodkimi owocami, a na górze powinna pokrywać je chrupiąca kruszonka. Gdy już je upieczecie, zapewniamy, że wasza rodzina od razu zbiegnie się zainteresowana. Niezależnie od tego, o jakiej porze roku je wykonacie, wypiek będzie przypominał wam o lecie i pięknych słonecznych dniach. Idealnie nada się do filiżanki kawy, herbaty lub kieliszka czerwonego wina. Jego wilgotny smak będzie rozpływał się w ustach. Jednak żeby się przekonać o jego smaku, najpierw musicie go zrobić! Zatem nie czekajcie na nic i zabierzcie się za ciasto kokosowe już dziś!
Składniki
Spód:
220 g masła2 szklanki cukru2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka wiórków kokosowychpół szklanki mleka
Owoce
450 g mrożonych owoców (mieszanka wiśni, jagód, jeżyn i truskawek)1 łyżka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kokosanka
2 białka1/3 szklanki cukru pudru1 szklanka wiórków kokosowych