Smakosze.pl Przepisy Przepis na syrop z zielonych orzechów
pixabay.com/pedro_wroclaw

Przepis na syrop z zielonych orzechów

17 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zielone orzechy włoskie mogą zostać wykorzystane do zrobienia wspaniałego syropu, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Syrop korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz pozwala pokonać otyłość. Niżej prezentujemy sposób przygotowania, który jest wyjątkowo banalny.

Orzechy włoskie, które są jeszcze zielone, zbierane są na przełomie czerwca i lata, więc nie zostało zbyt wiele czasu na sporządzenie syropu. Jeśli więc planujesz w przyszłości wspomagać się właściwościami orzechów, zaplanuj sobie zbiory i gotowanie już teraz.

Syrop wykazuje działanie oczyszczające jelita z pasożytów, do tego mają właściwości odtruwające, oczyszczające i blokujące wchłanianie toksyn. Orzechy włoskie łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych, a także wspomagają proces chudnięcia.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z zielonych orzechów włoskich

Składniki:

  • jeden kilogram zielonych orzechów włoskich

  • jeden kilogram cukru

Zacznij od dokładnego umycia każdego z orzechów. Mogą zawierać bowiem odchody ptaków czy inny brud, dlatego warto je oczyścić. Po płukaniu przełóż je na blat wyłożony ręcznikiem kuchennym i pozwól im się wysuszyć.

Następnie suche orzechy pokrój w cienkie plastry. Pamiętaj o założeni rękawiczek z tworzywa sztucznego, gdyż orzechy pozostawiają bardzo intensywne odbarwienia na skórze. Przełóż plasterki do dużego słoja.

Każdą garść plastrów włożoną do słoika, przesyp garścią cukru. Gdy cały słój będzie wypełniony, szczelnie go zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około trzy tygodnie. Zlej po tym czasie powstały płyn do butelek. Do każdej z nich możesz dodać laskę cynamonu, kilka goździków czy laskę wanilii, aby poprawić walory smakowe syropu.

Projekt bez tytułu (39)
undefined

Źródło: desy_sevdanova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy