Smakosze.pl Przepisy Przepis na szybkie i aromatyczne muffinki piernikowe
pixabay.com

Przepis na szybkie i aromatyczne muffinki piernikowe

25 marca 2022

Muffinki piernikowe

Te łatwe babeczki piernikowe są bardzo aromatyczne, doskonale wilgotne i lekko słodkie. Świetnie o każdej porze roku, ale szczególnie polecam ich przygotowanie w okresie świątecznym!

Muffinki piernikowe są jednym słowem... pyszne! Bardzo aromatyczne, dzięki przyprawom korzennym - cynamonowi, goździkom, imbirowi, gałce muszkatołowej, cudownie wilgotne, lekko słodkie i nie trzeba nawet wyciągać do ich przygotowania miksera. A ponieważ są wykonane z dość powszechnie przedmiotów (nawet w kuchennych szafkach), prawdopodobnie każdy może je upiec w krótkim czasie z rzeczy, które już masz pod ręką.

Te muffiny najlepiej smakują prosto z pieca. Ale po kilku dniach nadal są wyśmienite. Możesz je trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej - zapach przypraw jest szczególnie intensywny, gdy są ciepłe.

Muffinki piernikowe z tego przepisu mają piękne, spękane wierzchy, mocny, przyprawowy smak i są wykończone aksamitną polewą cytrynową. Połączenie imbiru i cytryny jest niedoceniane a działa tak dobrze w tych świątecznych babeczkach!

Pikantny i słodki piernik w połączeniu z jasną i świeżą polewą cytrynową tworzą niezrównaną parę, a jeśli nie znasz tego połączenia, czeka Cię dziś prawdziwa uczta.

Co jeszcze sprawia, że ​​te muffinki piernikowe są tak wyjątkowe?

Same muffinki nie są przesadnie słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę, a nawet lekką kolację. Na całe ciasto potrzebujemy 1/2 szklanki brązowego cukru plus 3/4 szklanki melasy. Melasa nie jest tak słodka jak zwykły cukier, więc nie spodziewaj się mdłej słodkości.

Jeśli masz, użyj ciemnobrązowego cukru . Ma więcej smaku melasy niż jasnobrązowy cukier. Nie rób jednak specjalnej wycieczki do sklepu, jeśli go nie masz. Zwykły brązowy cukier jest w tym przepisie całkowicie w porządku.

Potrzebujesz przekąski podczas pieczenia świątecznych ciasteczek, otwierania prezentów lub popijania kawy ze znajomymi? Te wesołe muffinki piernikowe pasują dosłownie na każdą okazję.

Lukier cytrynowy do muffinków piernikowych

Słodka i kwaśna zarazem polewa cytrynowa doskonale komponuje się z głęboką, ciemną, pikantną muffinką pod spodem.

Aby przygotować lukier cytrynowy będziesz potrzebować cukru pudru, odrobiny mleka i soku z cytryny. Możesz kontrolować smak lukru i jego gęstość - użyj więcej / mniej soku z cytryny, więcej / mniej cukru i więcej / mniej mleka. Jeśli jednak nie przekonuje Cię połączenie cytryny i imbiru, użyj zamiast tego lukru waniliowego.

Przepis na muffinki piernikowe z polewą cytrynową

Składniki:

  • 115g niesolonego masła

  • 234g ciemnej melasy

  • 335 g mąki pszennej

  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/2 szklanki (100 g) jasnobrązowego lub ciemnobrązowego cukru

  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki (120 g) naturalnego jogurtu lub śmietany w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka w temperaturze pokojowej

  • opcjonalnie: gruby cukier do posypania

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 120 g cukru pudru

  • 3 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Obficie posmaruj formę na muffinki masłem albo wyłóż podkładkami na muffinki. Odłóż formę na bok.

  2. Pokrój masło na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuściło.

  3. W dużej misce nadającej się do kuchenek mikrofalowych podgrzej masło i melasę razem w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Mieszaj do dokładnego wymieszania. Odstaw do ostygnięcia,

  4. Wymieszaj razem suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki, gałkę muszkatołową.

  5. Do mieszanki melasy z masłem wsyp brązowy cukier, wbij jajko, dodaj jogurt i mleko.

  6. Mieszaj, aż wszystkie mokre składniki się połączą.

  7. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż połączą się. Nie mieszaj nadmiernie.

  8. Podziel ciasto na przygotowaną blachę do muffinek, napełniając aż do samej góry. W razie potrzeby posyp grubym cukrem (jako dodatek chrupki!).

  9. Piecz w temperaturze 220 ° C przez 5 minut, a następnie, trzymając babeczki w piekarniku, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 ° C i kontynuuj pieczenie przez 15-16 minut, aż wierzchy będą pęknięte, a wnętrza babeczek upieczone. Do testu użyj wykałaczki lub drewnianego patyczka do szaszłyków ( po wbiciu i wyjęciu powinien wyjść suchy, ez resztek ciasta).

  10. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut w formie przed polaniem lukrem i podawaniem.

  11. Przygotuj polewę : Gdy babeczki ostygną, przygotuj polewę cytrynową, mieszając wszystkie składniki (cukier puder, sok z cytryny i mleko) w średniej misce. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej mleka, aby rozrzedzić płyn.

  12. Polej lukrem ciepłe babeczki. Lukier stężeje, więc babeczki świetnie nadają się do przechowywania i transportu.

  13. Podawaj!

undefined

Przechowywanie muffinków piernikowych : babeczki piernikowe przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 1 tydzień. Babeczki można mrozić do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub na blacie.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy