Przepyszne tosty francuskie jak z czasów dzieciństwa
Wbrew swojej nazwie tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pojawiły się już w IV wieku naszej ery – znaleziono je w dziełach kulinarnych spisywanych starożytną greką i łaciną. Dawniej pieczywo pszenne maczano w samym mleku i podawano jako słodką przekąskę.
Namoczony i smażony chleb zawędrował do Niemiec i krajów skandynawskich pod nazwą „biedny rycerz”. Nic w tym dziwnego – danie jest rzeczywiście bardzo tanie i proste, a więc z pewnością było spożywane także przez niezamożnych członków społeczeństwa.
Francuska nazwa „pain perdu” („zmarnowany chleb”), została tak naprawdę rozpowszechniona w Anglii. Obecnie francuskie grzanki obtacza się nie tylko w mleku, ale i w rozrobionym jajku. Niektórzy szefowie kuchni serwują bogatszą wersję tostów – chleb moczony w miksturze z wina, cukru i soku z pomarańczy.
Smakowite tosty francuskie w wielu odsłonach
Znane i kochane na całym świecie tosty francuskie są proste i tanie w przygotowaniu. Tak naprawdę potrzebujemy tylko jajek, mleka, ulubionych dodatków i oczywiście odpowiedniego pieczywa – najlepiej pszennego. Do wykonania grzanek nadają się bułki, chałki, chleby zwykłe i tostowe. Tosty francuskie to także świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowych, czerstwych kromek – namoczone w mleku i jajku oraz usmażone będą smakować tak samo dobrze, jak świeże.
Słodkie lub słone grzanki francuskie to niezwykle elastyczne danie. Można podawać je niemalże ze wszystkimi dodatkami, na które mamy ochotę. Do słodkiej wersji świetnie pasuje stopiona czekolada, miód, marmolada albo masło orzechowe. Jeśli mamy ochotę na słone tosty – możemy udekorować je ulubionym serem lub ketchupem, a także podać je obok jajka sadzonego i bekonu.
Składniki na idealne tosty francuskie
Przygotowanie tostów francuskich na śniadanie czy podwieczorek jest niezwykle proste i szybkie – takie danie przyrządzimy bez problemu w pół godziny.
Dowolne pieczywo pszenne – chleb, chałka, bułka (może być czerstwe)¾ szklanki mleka2 jajkaMasło do smażeniaSólDodatki wedle uznania – na przykład cukier puder, cynamon, bita śmietanaPrzepis na pyszne tosty francuskie
Przepyszne tosty francuskie możemy podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. W obu przypadkach proces przygotowywania jest taki sam – różnica występuje jedynie w kwestii przypraw. Do deserowej wersji tostów wykorzystamy cynamon i cukier puder, natomiast jeśli zależy nam na bardziej słonym daniu – użyjemy pieprzu i soli.
Przed przystąpieniem do smażenia tostów dzielimy pieczywo na małe kawałki – bułki, chleb czy też chałkę kroimy na plastry. Dwa jajka wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem, dodajemy szczyptę soli do smaku (dotyczy także słodkiej wersji). Do drugiego naczynia wlewamy mleko.
Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią trochę masła, by się roztopiło. Kawałki pieczywa wkładamy najpierw do miseczki z mlekiem – cała powierzchnia powinna nasiąknąć płynem, ale uważamy, żeby kromki zbytnio nie rozmiękły i nie utworzyły papki. Takie wilgotne grzanki przekładamy do naczynia z roztrzepanymi jajkami i dokładnie obtaczamy.
Namoczone w mleku i jajku tosty wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż nabiorą smakowitego, złoto-brązowego koloru. Jeśli serwujemy grzanki na słodko, posypujemy je cukrem pudrem i cynamonem. Możemy również udekorować je bitą śmietaną, płynną czekoladą czy syropem klonowym. Grzanki smakują świetnie w towarzystwie kawałków owoców. Tosty francuskie będą idealną propozycją na pyszne śniadanie i poprawią nastrój wszystkim domownikom. Możemy je oczywiście spożywać także na lunch czy kolację – świetnie skomponują się z kieliszkiem słodkiego wina.